13 съставки в козметиката, които могат да раздразнят кожата

Ако имате някакви проблеми с кожата, най-вероятно сте опитали много неща, които да ви донесат облекчение. Много често обаче продуктите за кожа съдържат вещества, които могат да я раздразнят. Могат да обострят екземата/дерматита.

Разглеждам 13 съставки в козметиката, които е добре да се избягват, особено ако имате проблемна кожата.

Полезно е всички да пазим здравето на кожата си като използваме натурални продукти.

Моля, имайте предвид, че не съм медицински специалист. Ако имате тежка екзема или имате локална инфекция, винаги е най-добре незабавно да потърсите лекарска помощ.

Триклозан (Triclosan)

Тази активна съставка може да присъства в състава на всеки тип антибактериални продукти като дезодоранти, почистващи препарати и дезинфектанти за ръце. Има проучвания, които показват, че тази съставка може да премине през кожата и да наруши работата на хормоните.

Не само че е практически отрова за нашите тела, но е и изключително токсична за околната среда [1].

Парабените (Parabens)

Вероятно сте чували, че все по-често се говори за парабените. Те са клас консерванти, които са включени в козметиката и фармацевтичните продукти. Има много парабени (methylparaben, ethylparaben, n-propylparaben и други) и може би сте се затруднявали при разпознаването им. Всички съставки, които завършват с думата „paraben“, са парабени.

Най-вече можете да намерите парабени в овлажнители, червила, фон дьо тен, грим за очи и средства за отстраняване на грим.

Фталатите (Phthalates)

Подобно на парабените, има много дълъг списък от имена, с които минават тези химикали. По същество те се използват в пластмасите, но се използват и в продукти за лична хигиена, за да издържат по-дълго ароматите.

Аромат или Парфюм или Парфюм (Fragrance or Perfume or Parfum)

Истината е, че естествените аромати са от етерични масла. Всички продукти, които имат аромат и не съдържат етерични масла, най-вероятно съдържат изкуствено синтезирани миризми. Те често дразнят екземата и ВИНАГИ трябва да се избягва, когато се занимавате с дерматит.

Силоксани (Siloxanes)

Тези съединения на основата на силикон присъстват често в козметиката за омекотяване, изглаждане и овлажняване на кожата. Те също така правят така, че продуктите за коса да изсъхват бързо, а дезодорантните кремове да се плъзгат по-лесно. Лесно е да ги намерите в шампоаните и кремовете за тяло или лице.

Подобно на Триклозан, тези съединения са показали, че са токсични за хората, както и за околната среда. В действителност това може да наруши фертилните функции на човека [1].

PEGS

Тези химикали всъщност са на петролна основа и се използват широко в козметиката като сгъстители, омекотители и носители на влага. Интересното е, че те се използват и във фармацевтичните слабителни.

Всички тези съставки, намиращи се в продуктите за грижа за кожата, трябва да се избягват. Всъщност може да предизвикат дразнене и системна токсичност [2].

PEGS обикновено са наименовани Oxynol, Ammonium laureth sulfate, както и всички съставки, които имат “eth” в името.

Oxybenzone

Това е №1 химикал, който се използва в слънцезащитни кремове. Всъщност това е вероятно една от най-токсичните съставки в продуктите за грижа за кожата и според The Environmental Working Group именно това e съставката, която провокира кожните алергии [3].

Diethanolamine, Monoethanolamine, Triethanolamine (DEAs)

Повечето продукти, които са или кремообразни, или гъсти като сапуни, почистващи препарати и шампоани, ще съдържат тези вредни съставки.

Винаги сте се чудили защо очите ви се дразнят от шампоан или някои сапуни, често пъти това се дължи на DЕАs! Европейският съюз всъщност е класифицирал DEAs като вредни и можещи да причинят сериозни щети на здравето при продължително излагане на тези вещества. [1]

P-Phenylenediamine (PPD)

Този химикал често се среща в боите за коса. Всъщност е много трудно да се намерят конвенционални бои за коса, които не съдържат тази съставка. Този химикал може да предизвика алергични реакции при тези с вече чувствителна кожа или с проблемно здраве на кожата.

DMDM формалдехид (DMDM Formaldehyde)

Тази съставка се използва широко в много козметични продукти, като лак за нокти, продукти за коса, дезодоранти и много други.

Ако още не знаете, формалдехидът вече е класифициран като човешки канцероген, който може да причини рак. И това е балсамираща течност, трябва ли да кажа повече?

Butylated Hydroxyanisole (BHA) and Butylated Hdroxytoluene (BHT)

Тези химикали са синтетични антиоксиданти, които се използват в консерванти за червила, овлажнители и много други козметични средства. Те всъщност се използват и в храната.

Подобно на други изброени вредни съставки, имитират естрогена и създават хормонални нарушения.

Citronella

Това вещество е известно още като methyleugenol.

Проучванията показват, че когато това вещество се прилага вътрешно на мишки, то причинява появата на тумори на множество места. Всъщност той е толкова токсичен, че Health Canada го забрани да се използва в козметиката.

Вазелин Petrolatum

Вече знаете какво е вазелин! Той се използва от много години като бариера за задържане на влага, както и се добавя към продукти за коса, за да придаде блясък на косата.

Това вещество обаче всъщност може да бъде замърсено с друга химическа позната като полициклични ароматни въглеводороди (polycyclic aromatic hydrocarbons). Излагането на двата вредни химикала в комбинация е свързано с рака. Европейският съюз всъщност класифицира вазелина като канцерогнен и ограничава използването му в козметиката [1].

Източници

  1. European Commission. Regulation (EC) 1272/2008 , Annex VI, Table 3.2. Sep 2009. http://ecb.jrc.ec.europa.eu/classification-labelling
  2. Lanigan, RS (CIR Expert Panel). “Final report on the safety assessment of PPG-11 and PPG-15 stearyl ethers.” Int J Toxicol.20 Suppl 4 (2001):13-26
  3. The Trouble with Ingredients in Sunscreens. The Environmental Working Group. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/#.WfvHVBNSxTY
  4. Image by silviarita from Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *