13 съставки в козметиката, които могат да раздразнят кожата

Ако имате някакви проблеми с кожата, най-вероятно сте опитали много неща, които да ви донесат облекчение. Много често обаче продуктите за кожа съдържат вещества, които могат да я раздразнят. Могат да обострят екземата/дерматита.

Разглеждам 13 съставки в козметиката, които е добре да се избягват, особено ако имате проблемна кожата.

Полезно е всички да пазим здравето на кожата си като използваме натурални продукти.

Моля, имайте предвид, че не съм медицински специалист. Ако имате тежка екзема или имате локална инфекция, винаги е най-добре незабавно да потърсите лекарска помощ.

Триклозан (Triclosan)

Тази активна съставка може да присъства в състава на всеки тип антибактериални продукти като дезодоранти, почистващи препарати и дезинфектанти за ръце. Има проучвания, които показват, че тази съставка може да премине през кожата и да наруши работата на хормоните.

Не само че е практически отрова за нашите тела, но е и изключително токсична за околната среда [1].

Парабените (Parabens)

Вероятно сте чували, че все по-често се говори за парабените. Те са клас консерванти, които са включени в козметиката и фармацевтичните продукти. Има много парабени (methylparaben, ethylparaben, n-propylparaben и други) и може би сте се затруднявали при разпознаването им. Всички съставки, които завършват с думата „paraben“, са парабени.

Най-вече можете да намерите парабени в овлажнители, червила, фон дьо тен, грим за очи и средства за отстраняване на грим.

Фталатите (Phthalates)

Подобно на парабените, има много дълъг списък от имена, с които минават тези химикали. По същество те се използват в пластмасите, но се използват и в продукти за лична хигиена, за да издържат по-дълго ароматите.

Аромат или Парфюм или Парфюм (Fragrance or Perfume or Parfum)

Истината е, че естествените аромати са от етерични масла. Всички продукти, които имат аромат и не съдържат етерични масла, най-вероятно съдържат изкуствено синтезирани миризми. Те често дразнят екземата и ВИНАГИ трябва да се избягва, когато се занимавате с дерматит.

Силоксани (Siloxanes)

Тези съединения на основата на силикон присъстват често в козметиката за омекотяване, изглаждане и овлажняване на кожата. Те също така правят така, че продуктите за коса да изсъхват бързо, а дезодорантните кремове да се плъзгат по-лесно. Лесно е да ги намерите в шампоаните и кремовете за тяло или лице.

Подобно на Триклозан, тези съединения са показали, че са токсични за хората, както и за околната среда. В действителност това може да наруши фертилните функции на човека [1].

PEGS

Тези химикали всъщност са на петролна основа и се използват широко в козметиката като сгъстители, омекотители и носители на влага. Интересното е, че те се използват и във фармацевтичните слабителни.

Всички тези съставки, намиращи се в продуктите за грижа за кожата, трябва да се избягват. Всъщност може да предизвикат дразнене и системна токсичност [2].

PEGS обикновено са наименовани Oxynol, Ammonium laureth sulfate, както и всички съставки, които имат “eth” в името.

Oxybenzone

Това е №1 химикал, който се използва в слънцезащитни кремове. Всъщност това е вероятно една от най-токсичните съставки в продуктите за грижа за кожата и според The Environmental Working Group именно това e съставката, която провокира кожните алергии [3].

Diethanolamine, Monoethanolamine, Triethanolamine (DEAs)

Повечето продукти, които са или кремообразни, или гъсти като сапуни, почистващи препарати и шампоани, ще съдържат тези вредни съставки.

Винаги сте се чудили защо очите ви се дразнят от шампоан или някои сапуни, често пъти това се дължи на DЕАs! Европейският съюз всъщност е класифицирал DEAs като вредни и можещи да причинят сериозни щети на здравето при продължително излагане на тези вещества. [1]

P-Phenylenediamine (PPD)

Този химикал често се среща в боите за коса. Всъщност е много трудно да се намерят конвенционални бои за коса, които не съдържат тази съставка. Този химикал може да предизвика алергични реакции при тези с вече чувствителна кожа или с проблемно здраве на кожата.

DMDM формалдехид (DMDM Formaldehyde)

Тази съставка се използва широко в много козметични продукти, като лак за нокти, продукти за коса, дезодоранти и много други.

Ако още не знаете, формалдехидът вече е класифициран като човешки канцероген, който може да причини рак. И това е балсамираща течност, трябва ли да кажа повече?

Butylated Hydroxyanisole (BHA) and Butylated Hdroxytoluene (BHT)

Тези химикали са синтетични антиоксиданти, които се използват в консерванти за червила, овлажнители и много други козметични средства. Те всъщност се използват и в храната.

Подобно на други изброени вредни съставки, имитират естрогена и създават хормонални нарушения.

Citronella

Това вещество е известно още като methyleugenol.

Проучванията показват, че когато това вещество се прилага вътрешно на мишки, то причинява появата на тумори на множество места. Всъщност той е толкова токсичен, че Health Canada го забрани да се използва в козметиката.

Вазелин Petrolatum

Вече знаете какво е вазелин! Той се използва от много години като бариера за задържане на влага, както и се добавя към продукти за коса, за да придаде блясък на косата.

Това вещество обаче всъщност може да бъде замърсено с друга химическа позната като полициклични ароматни въглеводороди (polycyclic aromatic hydrocarbons). Излагането на двата вредни химикала в комбинация е свързано с рака. Европейският съюз всъщност класифицира вазелина като канцерогнен и ограничава използването му в козметиката [1].

Източници

  1. European Commission. Regulation (EC) 1272/2008 , Annex VI, Table 3.2. Sep 2009. http://ecb.jrc.ec.europa.eu/classification-labelling
  2. Lanigan, RS (CIR Expert Panel). “Final report on the safety assessment of PPG-11 and PPG-15 stearyl ethers.” Int J Toxicol.20 Suppl 4 (2001):13-26
  3. The Trouble with Ingredients in Sunscreens. The Environmental Working Group. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/#.WfvHVBNSxTY
  4. Image by silviarita from Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.