Детоксвани при атопичен дерматит

Има няколко начина да помогнете на тялото да изкара токсините и кожата да бъде здрава. Единият начин е детоксикация чрез храненето, а другият начин е чрез вани, в които към водата се добавя сода бикарбонат, ябълков оцет, белина, сол от мъртво море и английска сол.

Вана със сода бикарбонат

На хората с атопичен дерматит се препоръчва да се къпят с алкална вода. Дали водата е алкална може да разберете с лакмус.

Добавяйки сода бикарбонат към водата за къпане променяме алкалността й и неутрализираме хлора в нея. Чешмяната вода обикновено е с pH 7, а алкалната с 8 или 9.

Вана с ябълков оцет

Ябълковият оцет може да премахне от кожата бактериите, омазняването и други примеси по кожата. Той намалява възпалението. Богат е на различни съставки като рибофлавин, витамини, ензими и минерални соли, които подобряват здравето на кожата. Може да прочетете за приложението на ябълковия оцет тук.

Белина

Белината, както всички знаем е добра в убиването на микробите. Тя се разрежда по следния начин 1 супена лъжица се добавя към 2 литра вода. От този разтвор във ваната за къпане се добавя 1 капачка.

Тъй като знам, че хлорът е силно отровен, не съм си правила експерименти с този вид къпане. Макар че има източници, които твърдят, че има добри резултати върху кожата при дерматит.

Сол от мъртво море

Тази сол се получава при естествено изпарение на водата от Мъртво море. Както знаем, то е едно от най-солените морета. Проучвания са открили, че водата му е богата на минерали. В същото време няма полени и алергени в нея. Разтварянето на сол от мъртво море във ваната за къпане намалява зачервяването, сухотата и лющенето на кожата при екзема.

Английска сол

Все още няма научни доказателства, че английската сол действа облекчаващо при атопичен дерматит. Тя детоксикира и релаксира, което може да влияе върху състоянието на кожата.

Овесена каша

Твърди се, че сварени овесени ядки изсипани във ваната помагат при екзема. 500 гр овесени ядки се варят за 3 минути и след това се изсипват във водата за къпане.

Част от децата са много чувствителни към глутена при дерматит. Овесените ядки съдържат и глутен.

Както знаем всеки се повлиява положително от различни неща. Търсете, докато намерите какво помага на вас или детето ви с атопичен дерматит.

Аз не съм лекар. Преди да предприемете действия свързани със здравето ви се консултирайте с квалифицирани лица. Предоставяната информация е с цел обогатяване на знанията.

Източници:

  1. тук
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. тук
  6. тук
  7. Image by Karen Arnold from Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *