Избегни тези грешки при лечение на атопичен дерматит

Мазане с кортикостероиден крем 

Защо кортикостероидните кремове са нож с две остриета?

Много често се случва, когато кожата на детето е разранена, суха, лющеща се, цепеща се, родителите да бъдат насочени към дерматолог. За жалост първият дерматолог, при който попаднах предписа кортикостероиден крем и емолиент.

Мазах сина си с кортикостероидния крем в продължение на 1 седмица. Много бързо след като спряхме мазането обривите пак се появиха. Този път бяха два пъти повече.

След което се сетих, че нашата докторка не препоръчва да се използват такива медикаменти при бебета. Потърсих информация за страничните ефекти. И просто бях изумена от противопоказанията.

Странични ефекти на кортикостероидите

„Дълготрайната употреба на кортикостероидите при системно приложение, и то в достатъчно висока доза за постигане на търсения ефект , е свързана с редица нежелани реакции. На първо място ще споменем усложненията от страна на метаболизма – смущава се обмяната на липидите, настъпва преразпределение на мастната тъкан с подчертаното и натрупване в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичната област и редуцирането и по крайниците. Наблюдава се диабетогенен ефект – повишава се кръвната захар, потиска се усвояването и от тъканите, повишават се нуждите от инсулин. Стимулира се разграждането на белтъците, което води и до миопатия с прогресивна мускулна слабост, настъпва и остеопороза поради загубата на колагеносинтезата. За последното допринася и негативния ефект върху калциевата обмяна. Друг ключов момент е задържането на натрий и вода и повишаването на кръвното налягане вследствие изразената в една или друга степен минералкортикоидна активност. Имуносупресивното действие на кортикостероидите предполага и висока чувствителност към инфекциозни агенти – бактерии, вируси, гъбички. Наблюдават се и нервно-психични отклонения, както и усложнения от страна на кожата – зачервяване на лицето, виолетови стрии, пигментационни смущения, усложнения от страна на очите или стомашно-чревния тракт и др.Прочети още на: Кортикостероидите – какво трябва да знаем за тях? !“| Puls.bg – https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/kortikosteroidite-kakvo-triabva-da-znaem-za-tiakh-n-2525

От лекар хомеопат пък разбрах, че самото мазане с крем запечатва кожата и спира процеса на изчистване на токсините от тялото. За облекчаване препоръча вана със сода бикарбонат.

Супер добавки и глупост

Детето на 1 година яде 6 храни, от които не се обрива. Затова и не си помислих да го отбивам. Но синът ни спря да наддава. Беше добре, че не спада на тегло. И тогава се срещнах с една жена, която рекламира български пробиотици. И тук идва моята глупост да се доверя на друг човек за здравето на детето ми, защото някаква си добавка с МЛЯКО има всичко, което му е нужно на организма. Пробвах и съжалих. Детето получи алергична реакция, която ми изкара акъла. За щастие антихистаминовия препарат беше достатъчен, за да спре реакцията и детето да си върне обичайния вид. Но до преди тази реакция никой не ми вярваше, че детето има алергия към белтъка на кравето мляко. И ми казваха да отида да му направя кръвен тест. С и без тест много добре наблюдвах въздействието на храните върху детето. Знаех от кои храни се обрива и от кои повръща и може да стане и по-лошо. Две години по-късно по принуда направих тест и той потвърди моите наблюдения за съжаление.

Понякога сама се чудя колко глупост може да има в мен. Там, където няма проблем, мога да си създам. Стига да оставя да се водя само от емоциите си.

Еднообразно хранене

Еднообразното хранене не е добро за дълъг период от време. Но пък и открих начин кожата на Ицко да е здрава. От друга страна страхът от по-тежки алергични реакции ме вкараха в зона на комфорт за едни три-четири месеца, в които не бях пробвала нови храни.

Има две гледни точки относно алеричните реакции. Едната е да се спазва диета без алергена в продължение на 3-6 месеца и да се пробва пак. Другата е, че тялото се чисти от токсини с помощта на растителните храни и при по-силни реакции се започва от трохичка и постепенно се увеличава това количество.

Забележка: мляко, яйца и месо не се препоръчват като детоксикиращи храни. Те действат точно обратно.

Всеки, който е имал проблем с черният дроб, знае, че се препоръчва консумация на плодове и зеленчуци.

Обезводняване

Всички знаем, че водата е нужна на тялото ни, за да не се дехидратираме и да стигнем до режим на пестене на вода. При растежа пък са нужни по-големи количества вода.

Вярвах, че всяко човешко същество се научава да пие вода, когато започне да приема храна различна от кърма. Но при Христо съвсем не беше така. Той плюеше всякакъв вид течност – вода, сок, както и да му я предлагам. Различни чашки минаха през нас, сламки и накрая приложих даване на вода със спринцовка 1 мл. Това имаше ефект и то много добър.

Преди да му давам вода със спринцовка, първият стомашно-чревен вирус след като спрях да кърмя Христо ни вкара в болница. Защото беше дехидратиран преди вируса и тялото му изчерпа всички запаси от вода. За мое голямо съжаление никой лекар не ме пита по принцип детето колко вода пие. А се вторачваха в алергията. Наложи се да отида на семинар, на който да разбера, че тялото ни се нуждае от достатъчно вода, за да е здраво. Количеството вода е индивидуално за всеки.

Какви грешки сте допускали, които споделени с другите хора в същата ситуация, ще им спестят много време и лутане?

Не съм лекар. Преди да предприемете действия свързани с алергията, атопичния дерматит или астмата, се консултирайте с квалифицирани лица.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *