Вреди ли кърменето на атопичния дерматит

Много често бебетата с атопичен дерматит имат и алергии. Родителите с такива бебета са насочвани към гастроентеролог и/или алерголог.

Съветите на част от лекарите

Гастроентеролозите често дават диета на майката и без тест за алергии на бебето, която изключва много групи храни – млечни, риба, яйца, домати, мъхести и горски плодове, бобови храни и ядки. Може би пропускам някоя храна. Много бедно меню остава.

Алерголозите често ще предложат на родителите да направят кръвен тест за алергии и на база на него ще назначат диета на кърмещата майка.

И в двата случая диетата на кърмещата майка може да е доста ограничена. В следствие, на което много майки стигат до голямо изтощение на тялото си и невъзможност дори да кърмят.

А някои лекари даже биха препоръчали отбиване и хранене със специално адаптирано мляко.

Всъщност полезно ли е кърменето при атопичен дерматит и алергия?

Всички майки вече знаят, че коластрата е първото и най-ценно мляко, което има за цел да предпази бебето от болести. Освен антителата, които се предават през кърмата, също така в майчиното мляко има и олигозахариди, които помагат да се формира микробиома в червата на бебето. Кърмата помага за заздравяване на чревната лигавица и чрез майчиното мляко организмът на бебето се запознава с различните храни.

Няма бебета, които да са алергични към майчиното мляко. Те реагират на храни, които е консумирала майката.

Какво все пак да прави майката, ако бебето се обрива, когато тя приема дадена храна?

Първото и важно според мен е майката да не консумира млечни продукти. След това може да приложи за кратък период от време (2-3 седмици) диетата, която и е препоръчана. След което да започне да връща храните в диетата си една по една и да следи за състоянието на бебето. Много често проблемът е в еднообразното хранене. В сайта на Христина Янева има две статии за специалната диета на майката при бебе с алергия и/или атопичен дерматит. Там се препоръчва ротационна диета – всички групи храни освен млечните присъстват в храненето на майката като се редуват в различните дни от седмицата. Този метод е по-подходящ за здравето на майката и детето, защото осигурява разнообразно хранене.

Личен опит

Мога да ви споделя, че спирайки млечните храни и глутена, това беше достатъчно, за да е добре детето. Хранейки се ротационно, успях да съм здрава и бебето да е добре.

Имаше и тежки периоди, защото понякога допусках грешки.

Една грешка, която направих в диетата си, беше, че когато пътувахме, оставах на ябълки и моркови и когато се съберат два дни един след друг се получаваше силна детокс реакция при Христо. Възстановяването на кожата отнемаше една-две седмици.

Но пък тази грешка ме научи да планирам по-добре храненията по време на път и до днес знам, че не мога да разчитам на заведения за бързо хранене. Просто храната, която предлагат често е доста ограничена и суха и включва или глутен или млечни, ако не и двете заедно.

В заключение

Кърменето не е панацея, но е естественият начин да се храни бебето. Много проучвания са доказали, че намалява риска от чести боледувания, затлъстяване, алергии, атопичен дерматит и други болести. И бих казала, че децата ми бяха здрави и рядко боледуваха от вирусни заболявания, докато ги кърмех, но имаше и бебета, които боледуваха по-често.

От друга страна кърменето помага на майката да е по-спокойна и да спи по-добре заради хормоните, които се синтезират в майчиното тяло по време на сукането на бебето и гушкането му.

Кърмете и се грижете за здравето си. Бебетата имат нужда от здрави майки първо и после от всичко друго.

Не съм лекар. Ако решите да предприемате действия, свързани с атопичния дерматит, се посъветвайте с квалифицирани лица.

Ако ви е полезна статията, споделете я, моля!

Източници:

  1. Всичко за кърменето или почти всичко, но практично. Янева, Хр. Сиела, София, 2018
  2. https://xedra.wordpress.com/articles/bf/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *