Аюрведа и алергиите, астмата, атопичния дерматит

Според аюрведа в нас има три енергии (доши), които трябва да са в баланс, за да се радваме на здравето си. Имената на дошите са вата, питта и кафа. В различните хора преобладава една доша или две доши. Най-лесно излиза извън баланс преобладаващия тип доша.

Симптомите, които имаме (в частност алергия, астма, екзема/атопичен дерматит) помагат на аюрведичния лекар да определи коя доша е дисбалансирана. Можем да се радваме на баланс в живота си като се погрижим за намаляването на стреса, храним се и се движим осъзнато.

Стрес

Много често при повишаване на стреса се появяват симптомите на дисбаланс и при намаляването му могат да изчезнат. Препоръчва се практикуване на медитация и йога за намаляване на стреса и промяна на начина, по който приемаме света. Правилното дишане и дихателните практики също понижават нивата на стрес.

Храна

В аюрведа се обръща голямо внимание на храната и храносмилателната система. Препоръчва се да се прави настройване на храносмилането през определен период от време (различно е за различните доши). Храната да е разнообразна и да включва всичките 6 вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, люто и тръпчиво). Тя се дели на три типа според енергийния заряд, който носи. Заряд на благостта – свежи и сочни плодове и зеленчуци, орехи, леща, царевица, зърнени храни и други. Заряд на страстта имат храни, които са прекалено люти, солени или горчиви, със силен мирис. Заряд на невежеството носят преработените храни – алкохол, консерви, полуфабрикати, месо, яйца и други.

Важно е да отбележим, че според аюрведа няма вредни и полезни храни като общо понятие. Храните, подходящи за даден човек, се определят според преобладаващата доша или доши. За хората с алергия, астма и екзема млякото, житните растения и яйцата не са подходяща храна и често са причина за алергични реакции.

Движение

Да се движим достатъчно и да сме в контакт с природата ни носи огромни ползи. Времето сред природата помага на телата ни да се самолекуват. Ние сме създадени да се движим и неизразходената енергия може да доведе до тревожност. Която от своя страна, да стане причина за появата на несприраща кашлица например.

Имунна система

Алергията, астмата и атопичиният дерматит са от заболяванията, които са наречени атопични. Много често между тях има забележима връзка или пък от едното заболяване се минава към другото. Често се започва с алергия и се преминава към другите две. А както знаем, при алергии имунната система е свръхреактивна. Тя се нужда е от успокояване, а не от стимулиране.

Дийпак Чопра пише:

„Аз смятам, че най-доброто лечение се състои във временно избягване на проблемната храна и едновременно успокояване на имунната система с отвара от индийско орехче, кардамон, копър и джинджифил.
Тези подправки, използвани като билки, не намаляват защитната сила на организма спрямо бактериалната заплаха, а омекотяват прекалено натегнатият спусък на имунните реакции, които са в основата на алергията. Тези билки оказват и общ успокояващ ефект върху емоциите, който се отразява на цялата система съзнание-тяло.“

За дисбаланса в дошите и конкретните алергични симптоми и мерки, които може да предприемете, прочетете тук.

Аз не нямам медицинско образование. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете мерки свързани със здравето ви и това на децата ви се посъветвайте с лекар.

Източници:

  1. Съвершеното здраве, Чопра, Д., Кибеа, 2017 г.
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. тук
  6. Снимка на nathaliebab от Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *