Климатолечение при атопичен дерматит

Всеки, който се е сблъсквал с проблема атопичен дерматит, е чувал за фототерапия и лечение на атопичната екзема на море или в планина.

Произход на климатолечението

За влиянието на слънцето, въздуха и водата върху здравето е говорил още Хипократ. Но систематичната климатотерапия започва да се развива в средата на осемнадесети век в Англия.

Първата болница на море е построена през 1796 в Маргейт, Англия. След това се построяват такива болници в повечето европейски държави.

Климатолечението при атопичните заболявания

През двадесети век с все по-честото поставяне на диагнозите атопичен дерматит, алергия, астма започва проучване как се отразява морският и високопланинският (над 1500 метра надморска височина) климат върху тези заболявания.

Направено е проучване върху 255 публикации по темата за лечението на екзема/атопичен дерматит при смяна на климатичните условия. След прилагането на критерии за повторение остават 200 публикации. В тези публикации са обхванати над 40 000 пациенти. Непосредствено след приложеното климатолечение подобрение имат 96% от пациентите. След 12 месеца 64% от пациентите все още са по-добре, отколкото преди лечението. Използването на кортикостероиди е намалено или спряно при 82% от пациентите по време на лечението и при 72% през следващите 12 месеца.

Според авторите на проучването са възможни грешки. В повечето статии пациентите не са разделени на възрастови групи, не е подробно описано лечението по време на престоя и липсват конкретни критерии при проследяването на заболяването у пациентите. Тези фактори водят до заключението, че доказателствата за ефективността на климатотерапията са ограничени.

Българска школа в климатотерепията на атопичен дерматит

Приоритет на българската школа е високопланинското климатолечение с надморска височина над 1500 м, където болните подобряват своето състояние и достигат до дълги ремисии. Подобряването на статуса на пациентите и постигането на дългогодишни ремисии се дължи на хипосенсибилизиращото действие на климатолечебните фактори – извеждане на болните от заобикалящата ги среда, стимулиране дейността на надбъбречните жлези и повишаване нивото на плазмения кортизол, повишаване фагоцитарната и пероксидазната активност на левкоцитите.

Цитатът е изваден от тук.

Не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия свързани със здравето ви се обърнете към квалифицирано лице.

Източници:

  1. тук
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. Climatotherapy in Atopic Eczema, Voks, E.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.