Как нежно да ексфолираме екземата/атопичния дерматит?

Понякога екземата може да е болезнена или пък да сърби много, особено при опити да бъде ексфолирана. Всъщност се оказва, че ексфолирането може да е полезно за екземата/атопичния дерматит. При този процес се маха не само сухата кожа, но също така се позволява на лечебните средства да проникнат в засегната област по-ефективно. Ще разгледам как по щадящ начин да се приложи ексфолацията и какво да не правите при екзема/атопичен дерматит.

Помага ли ексфолацията при атопичен дерматит?

Поради чувствителността и разранеността на кожата, ексфолирането на екземата може да бъде сложно. Повечето хора вярват, че то може само да усложни положението – да разрани още повече кожата. Но всъщност е от полза. Ексфолирането помага за отстраняването на натрупаните сухи и мъртви клетки.

Но как да го приложите безопасно?

Използвайте нежен сапун

Ако ще ексфолирате атопичната си кожа, първо се уверете, че продуктът, който ползвате е подходящ – нежен и хидратиращ. На всички хора с атопичен дерматит им е известно, че масово продаваните сапуни изсушават кожата. Подходяща алтернатива са сапуни със зехтин, масло от авокадо, масло от ший и специални билки. Сапуните може да са твърди или течни.

Използвайте подходящо средство за почистване на кожата

Заедно със сапуна изберете и подходящо средство за почистване на кожата. За целта може да използвате специална четка за кожа с естествен или силиконов косъм, които ще отделят сухите клетки и ще щадят кожата ви.

Опитайте да си приготвите сами почистващо средство

Вместо да използвате сапун и четка за кожа, можете сами да си приготвите естествен ексфолиант. В интернет може да намерите рецепти за домашно приготвен ексфолиант с лесно достъпни съставки, които присъстват в почти всяко домакинство.

Една интересна рецепта е тази за захарен ексфолиант.

Този домашен ексфолиант е овлажняващ, обновяващ, антисептичен за кожата. Прочетете повече тук.

Какво не трябва да правите?

Въпреки че ексфолирането на екзема е добра идея, има много неща, които трябва да избягвате, когато ексфолирате. Не забравяйте да прочетете тези по-долу, преди да започнете!

Не ексфолирайте всеки ден

Много е важно ексфолиацията да бъде сведена до минимум, особено когато страдате от екзема. Свръх ексфолиацията всъщност може да доведе до дразнене и може да премахне влагата на кожната бариера.

Препоръка: Нека ексфолирането на екземата да бъде веднъж на седмица или две. Това ще позволи на кожата да заздравее правилно, като същевременно елиминира мъртвите кожни клетки, които могат да причинят по-нататъшно напукване и дразнене.

Не търкайте!

Тъй като атопичната кожата е толкова чувствителна, е важно да не търкате зоната, която е разранена. Вместо това се опитайте да направите ексфолирането на екземата си възможно най-нежно, като натискате върху областта с нежни кръгове или метете мъртва кожа. НЕ търкайте! Скрабът ще предизвика само допълнително раздразнение и ще удължи времето за оздравяване.

Избягвайте химическия пилинг

Не бива да ви изненадва, че добавям това към списъка „това, което НЕ трябва да правите“. Освен факта, че тези пилинг използват нездравословни химикали или консерванти за ексфолиране на кожата, те също могат да оставят усещането на кожата по-лошо от преди. Този пилинг не само може да елиминира необходимата влага от кожата, но може да причини допълнително дразнене, възпаление и дори инфекция. Не го използвайте за ексфолиране на екзема.

НЕ ексфолирайте върху плачеща, сълзяща екзема

Ако имате плачеща или сълзяща екзема, НЕ ексфолирайте. Ексфолацията на екзема е предназначена да помогне на суха екзема.

Ако имате сълзяща екзема ви препоръчвам да видите мокрите и сухите компреси, да разгледате елиминационната диета и да прецените дали могат да ви помогнат.

Препоръки след ексфолиране

Ексфолирането на екземата е само една стъпка от поддържането на здравето на кожата. Важно е след ексфолиране да овлажните кожата с естествен овлажнител.

Аз не съм лекар. Преди да предприемете действия свързани с лечението на атопичния дерматит се консултирайте с лекар.

Източник: тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *