Твърдата вода и атопичния дерматит

Какво е твърда вода?

Навярно знаете или сте чували, че водата се дели на мека и твърда. Твърда е тази вода, която има високо съдържание на минерали. Обикновено калциеви и магнезиеви (Mg2+) йони, и в някои случаи други разтворени елементи като бикарбонати и сулфати. Противоположното понятие е мека вода – вода с ниско минерално съдържание. – преписано от Уикипедия.

Твърда вода и атопичен дерматит

Знаем, че горещата вода има изсушаващ ефект върху кожата и затова не се отразява добре на атопичната кожа. Но как се отразява съставът на водата върху дерматита?

В Университета в Шефилд и Кингс Колидж Лондон провели изследване как се отразява твърдата вода върху атопичния дерматит. Според резултатите от това изследване твърдата вода допринася за увреждане на кожната бариера.

При хората с дерматит тази бариера вече е увредена и твърдата вода би могла само да засили чувствителността на кожата към алергени и други дразнещи субстанции.

Тази повишена чувствителност се свързва с генетично предразположение към дефект на кожната бариера, което е породено от мутации в синтеза на филагрин (филагрин е структурен белтък). Мутация в синтеза на филагрин е открита само при половината хора, страдащи от екзема.

Комбинацията твърда вода и содиум лауир сулфат (често срещан в сапуните) може да причини по-голямо дразнене на атопичната кожа, отколкото само едно от двете.

Твърдите води променят и киселиността на кожата, което също нарушава кожната бариера.

Помощ за кожата при твърда вода

Ако сте установили, че водата макар и хладка оказва негативно влияние върху екземата ви, проверете дали е твърда. Ако е твърда, може да добавите кокосово масло към ваната си или овесени ядки. Стига да нямате алергия към тези продукти.

Грижа след къпане

Подсушете нежно кожата с потупване с хавлия. Намажете с гелът от листо алое вера или пък използвайте обичайния си емолиент или хидратиращ крем.

Присъединете се към групата ми Атопичен дерматит – алтернативно лечение във фейсбук, за да обсъждаме нещата, които ни помагат да контролираме атопичния дерматит и да се радваме на здрава кожа.

Не съм лекар. Предложените мерки може да ви повлияят положително. Преди да предприемате действия свързани със здравето ви се посъветвайте с квалифицирани лица.

Източници:

  1. тук
  2. тук
  3. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *