Хистамин и дерматит

Някога чували ли сте за хистамин? Повечето хора не знаят какво представлява той. Ако не сте имали алергия, може би не сте чували за него и е нормално.

Какво е и къде се намира хистаминът?

Хистаминът се намира на две основни места.
1) Нашето тяло
2) Храната

В тялото:

В нашите тела има определено количество хистамин. Той действа като невротрансмитер в нашето тяло и има много важни роли във функционалността на много телесни системи. Едно от основните му задължения е да регулира снабдяването на системите в тялото при обезводняване.

В храната:

Хистамин има в храни като миди, цитрусови и горски плодове, червено месо, алкохол, сурови яйца, шоколад, домати, авокадо, спанак, оцет, туршии, ферментирали сирена и напитки като кефир, комбуча и др.

Проблемът с твърде много хистамин:

Когато хистаминът е в нормално количество, всичко е наред. Но когато количеството му се повиши над определени граници, той може да предизвика негативни странични ефекти като обриви, копривна треска, зачервена кожа, подуване, синини, киселини, умора или мигрена.

Друга задача на хистаминът е да регулира разпределението на вода в тялото ни. Когато водата в тялото намалее, се образува хистамин, чиято основна задача е да предизвика жажда. Колкото повече се обезводняваме, толкова повече хистамин се произвежда. Мозъкът включва режима за пестене на вода. Като единият начин е чрез контракции на органите и тъканите.

Регулиране нивото на хистамин в тялото

За щастие, има един начин тялото да поддържа естествено нивата на хистамин: ензим, наречен ДАО (Диаминоксидаза). Този ензим разгражда излишния хистамин, който консумираме от храните, така че да нямаме натрупване на твърде много хистамин в тялото си.

Но при някои хора нивото на този ензим ДАО е по-ниско, което ги прави неспособни да консумират твърде голямо количество храни, богати на хистамин. При тези хора, ако има излишък от хистамин, те могат да развият някои симптоми, подобни на алергия. Ето защо дори и при пълноценно хранене или палео диети, които позволяват много червено месо, сирена, плодове и ферментирали храни, е възможно да се появят необясними обриви.

Ако се дължи на обезводняване натрупването на хистамин в тялото, е нужно да се увеличи количеството приемана вода. По този начин се изхвърля излишният хистамин.

Как се лекува непоносимост към хистамин

Има някои неща, които бихте могли да направите.

1) Погрижете се за червата си

В червата ни има над 100 трилиона бактерии, които сме класифицирали като добри и лоши. Като цяло, за да са здрави червата, трябва да има баланс на бактериите, обикновено в съотношение 80% добри към 20% лоши. Това е едно от местата, където хистаминът влиза в играта.

Проучванията показват, че свръхрастежът на определени бактерии, намиращи се в храносмилателния тракт, може да предизвика свръхпроизводство на хистамин. Има бактерии, които преобразуват аминокиселината хистидин в хистамин.
В биохимичен план тези бактерии декарбоксилират хистидина, използвайки ензим декарбоксилаза, който превръща хистидина в хистамин. Това означава (най-общо казано), че когато им се даде достатъчно време, тези бактерии приемат хистидин (намира се в протеините и храните) и го превръщат в излишно количество хистамин.

Може да ограничите богатите на хистамин храни.

2) Избягвайте храни, богати на хистамин

За онези от вас, които вече са се фокусирали върху здравето на червата, но все още получават обриви, тогава е добре да помислите за намаляване на храните с високо съдържание на хистамин.

По принцип всички ферментирали / състарени храни или храни, съдържащи много бактерии, имат високо количество хистамин. Ферментиралите млечни продукти (синьо сирене, кисело мляко, мътеница, кефир), ферментирали / състарени напитки (комбуча, вино) и отлежали меса (бекон, колбаси, сушена шунка и др.) Са няколко основни спусъка, които трябва да опитате да избягвате. Някои цитрусови плодове и горски плодове.

3) Витамин В6

В проучванията за непоносимост към хистамин е показано, че витамин В6 е важен витамин, който помага на ензима ДАО да функционира добре. Витамин В6 също помага на други ензими в лигавицата на храносмилателния ни тракт да функционират. Наред със здравето на червата, получаването на оптимален витамин В6 в диетата ви е един от начините, по които можете да помогнете за понижаване на хистамина в тялото си.

Умереност

Това, че може да страдате от хистаминова непоносимост, не означава, че трябва веднага да захвърлите всичко. Някои хора могат да приемат малки количества хистамин, без да изпитват негативни странични ефекти. Преди да е доказано, че имате хистаминова непоносимост, консумирайте всичко умерено.

Ако смятате, че сте прекалявали с храни, богати на хистамин (бекон и кисело мляко за закуска, червено месо за обяд, колбаси за вечеря с ягоди, сирене и червено вино). Опитайте се да намалите количеството или да консумирате такива храни 2-3 пъти седмично.

Намаляването бавно – за разлика от отказването от червеното месо – също ще ви помогне да определите кои са храните, които водят до хистаминова непоносимост при вас и ще ви помогне да узнаете своите граници.

Не съм лекар. Преди да предприемете действия свързани със здравето се консултирайте с квалифицирани лица.

Източници

  1. Тук
  2. Тук
  3. Тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *