Пробиотиците – полезни или вредни

Какво са пробиотиците?

Пробиотиците, както знаете, са бактерии. В нашите тела има трилиони бактерии, които всъщност делим на добри и лоши. Счита се, че пробиотиците съставляват по-голямата част от „добрите“ бактерии, намиращи се в тялото ни. Има изследвания, които показват, че пробиотиците са полезни за храносмилането и за подобряване на състоянието на атопичния дерматит.

Все още не са изследвани всички бактерии, които имаме в тялото си. Но има отделни проучвания върху точно определени щамове, за които се посочват положителни ефекти върху здравето ни.

Къде се намират пробиотиците?

В края на 90-те години на миналия век започва да се говори за пробиотици и ефектът им върху здравето ни.

Оттогава информираността за пробиотиците нараства и според проучвания на пазара на пробиотични добавки се очаква оборота да достигне удивителната сума от 77 милиарда долара до 2025 г.! Тази цифра няма да се дължи на продажба на кисело мляко и други естествено ферментирали продукти.

Понастоящем е установено, че пробиотичните бактерии се намират на три основни места:

 • В тялото: черва, храносмилателна система;
 • В храните: пробиотични добавки, ферментирали храни, ферментирали млечни продукти, ферментирали чайове;
 • В мръсотия или почва: пробиотични добавки на основата на почвата;

За какво се използват пробиотиците?

Пробиотиците се използват в следните случаи:

 1. При претърпяни операции, които са нарушили, баланса между „добри“ и „лоши“ бактерии;
 2. ако сте приемали антибиотици или друго лекарство, което убива (както добри, така и лоши) бактерии;
 3. ако имате проблеми със здравословно състояние, свързано с храносмилателния тракт (например болест на Крон).

Счита се, че пробиотичните добавки обогатяват разнообразието на „добри“ бактерии в тялото.

Учените са открили, че пробиотиците могат да помагат при следните проблеми:

 • Отслабване
 • Автоимунни заболявания
 • Кожни състояния: екзема, хронично акне, псориазис и др.
 • Хормонен дисбаланс
 • Нарушения на мозъчните функции
 • Диабет
 • Храносмилателни проблеми (диария, запек и др.)
 • Сърдечни проблеми
 • Хашимото

В резултат на това много лекари, натуропати, диетолози и лекари препоръчват пробиотични добавки като начин за подобряване на цялостното здраве на червата и елиминиране или намаляване на някои от горните проблеми или симптоми, свързани с тях.

Върху какво да помислите преди да си купиш пробиотици?

Пробиотиците са “добри” бактерии, които живеят в тялото ви и спомагат за държането под контрол развитието на “лошите” бактерии!

А какво може да се каже за пробиотичните добавки?

Въпреки че пробиотичните добавки могат да бъдат полезни, имайте предвид, че те все още са сравнително нова концепция в медицинския свят и голяма част от нашите знания за влиянието на пробиотиците върху здравето ни са ограничени.

Преди да започнете прием на пробиотична добавка помислете за следното:

Според теорията за пробиотиците, ако имате проблеми с червата, можете да добавите “добри” бактерии, които да помогнат за растежа, колонизирането или балансирането на лошите ви бактерии.

Ето защо много хора с натрупване на “лоши” бактерии или недостатъчно “добри” бактерии, приемат пробиотични добавки, за да увеличат количеството на “добрите”. Изглежда просто нали?

За съжаление не е толкова лесно.

Колонизиране

Противно на това, което твърдят рекламите, пробиотиците не ВИНАГИ са толкова ефективни за отглеждане на “добрите” бактерии в червата ви. Идеята, че можем да заменим или отглеждаме добри бактерии с пробиотици, е много опростена и макар да има някакъв смисъл зад нея, всъщност нещата са по-сложни.

Изследванията показват, че някои от новите бактерии, въведени чрез пробиотици, не са в състояние да колонизират правилно или да растат в червата и следователно в крайна сметка ще излязат от червата и ще бъдат изгонени.

Замислете се също така дали, когато спрете приема на пробиотичната добавка, се появяват отново симптомите, заради които я вземате.

Въпреки че пробиотиците могат да имат положителни ефекти през времето си в червата, цялостният им ефект често е временен, тъй като те не винаги ефективно се сливат, растат или колонизират идеалните чревни бактерии, от които се нуждаете.

Хистамин

Ако имате хистаминова непоносимост, е добре да знаете, че някои пробиотици произвеждат хистамин в тялото ни.

Непоносимостта към хистамин се среща все по-често и може да раздразни или да причини кожни състояния като копривна треска, астма, обриви, екзема и мигрена.

Едни от признатите видове, които са широко известни с производството на хистамин, са lactobacillus casei, lactobacillus reuteri и lactobacillus bulgaricus, които се срещат в повечето от пробиотичните добавки на пазара.

Част от тези пробиотици се намират в киселото мляко. А то е любима пробиотична храна.

Ако имате симптоми на непоносимост към хистамин, тогава пробиотиците, съдържащи тези бактерии, които произвеждат хистамин, могат да причинят влошаване на кожата, обривите и екземата.

Доказателства, че пробиотиците не са превенция при екзема

При проведено изследване в Азия, пробиотични добавки са били дадени през първите 6 месеца от живота на бебета. Изследователите установяват, че прилагането в ранен етап от живота на формула на краве мляко, допълнена с пробиотици, не показва ефект върху превенцията на екзема или чувствителност към алергени.

Друго проучване за пробиотици, предотвратяващи хранителните алергии към екзема, показа, че превенцията на екзема с пробиотици изглежда действа до 2-годишна възраст.

Също така, в рандомизирано контролирано проучване бременните жени и техните бебета на възраст 6 месеца, ежедневно получавали пробиотик или плацебо. Резултатите от проучването обаче не предоставят доказателства, че пробиотикът е предотвратил екземата или е намалил нейната тежест. Установено е, че честотата на екземите в пробиотичната група е подобна на тази в плацебо групата.

Пробиотици и резистентност към антибиотици

В Европа, за да се пусне хранителна добавка в търговската мрежа е необходимо да се докаже, че е безопасна. В тази връзка учени започват да изучават все повече ефектите от приеманите пробиотични добавки. При тези проучвания забелязват, че определени щамове пробиотици могат да направят бактериите (“добрите” и “лошите”) в тялото ни резистентни към антибиотици.

Като майка на дете с атопичен дерматит и алергия съм пробвала пробиотици, които до сега не са показали положителни резултати върху екземата и алергията. Също така съм видяла и много деца, при които има подобрение и даже изчезване на дерматита.

Така, че е въпрос на проба-грешка, да се разбере дали някой пробиотик ще помогне кожата да бъде здрава и мека.

Как да изберете пробиотик?

Причината да публикувам това не е да ви плаша от пробиотичните добавки, а защото смятам, че е важно всеки, който ги приема, да бъде добре информиран.

Когато избирате пробиотик, може да се водите от следните критерии:

Изберете пробиотик с възможно най-много щамове.

Единичните щамове имат два проблема: 1) тъй като щамът е само един, те не могат да взаимодействат адекватно с всички различни ниши в червата ви, и 2) не можете да знаете със сигурност дали този конкретен щам ще стимулира правилно ВАШИТЕ бактерии.

Мулти-щамовете са по-добър избор, тъй като те са в състояние да достигнат повече ниши в червата. Колкото повече щамове стимулират червата ви, толкова по-добре!

Възможно най-много живи бактерии при производството на пробиотичната добавка:

Живите бактерии по време на производството да са по-възможност най-малко по 109.

Не се знае, докато стигне до вас пробиотикът колко от бактериите ще са останали живи.

Опознайте себе си преди да посегнете към пробиотични добавки.

Както бе споменато по-горе, не всички бактерии са еднакви и някои пробиотици, които работят чудесно за някои, може да не работят добре за вас.

Например, някои щамове на бактерии могат да създадат излишък от хистамин. Ако сте чувствителни към хистамин, тогава е възможно екземата ви да се обостри повече.

Освен това, ако сте човек, който е алергичен или чувствителен към мляко / лактоза / млечни продукти, избирането на щам бактерии от мляко може да доведе до влошаване на екземата ви или да предизвика пробив. Затова изберете пробиотици, които не се отглеждат в млечна среда.

Направете някои проучвания за бактериалните щамове в пробиотичната добавка ПРЕДИ да ги купите / погълнете. Посъветвайте се с лекаря или фармацевта си. Това ще ви спести много време и пари!

Съхранявайте пробиотика на студено.

Ако не са съхраняване правилно пробиотиците, може да се окаже, че бактериите в тях не са способни да заселят червата ви.

Други начини за увеличаване на разнообразието от добри бактерии в тялото ни

Използвайте естествени природни пре- и пробиотици.

Яжте повече пребиотични храни. Пребиотиците са храни, които хранят пробиотиците. По този начин пробиотиците се размножават и колонизират червата ни.

Пребиотични храни:

 • Сладки картофи
 • Игнам
 • Йерусалимски артишок
 • Банани
 • Чесън
 • Лукът
 • Ябълки
 • Портокали

Естествено ферментирали храни

Консумирайте храни естествено съдържащи полезни бактерии – кимчи, мисо, натто, естествено ферментирали зеленчуци, комбуча, кисело мляко, кефир, хляб с квас, маслини.

Кимчи е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи.

Комбуча е ферментирал чай.

Натто – изключително популярно ястие в Япония, състоящо се от ферментирала соя.

Мисо – това е традиционна японска подправка, която се произвежда чрез ферментация на соя, ечемик или кафяв ориз.

За да поддържате здравословен баланс на червата, не можете просто да нахраните добрите момчета. Трябва да се отървете и от лошите!

Добро начало е чрез намаляване на захарта, тъй като това е по същество храна за “лоши” бактерии (като дрожди, патогени, гъбички и плесени), което ги кара да растат и да създават възпаление в червата ви.

Това може да доведе до екзема и други кожни проблеми, тъй като лошите бактерии и токсини създават възпаление в тялото ви.

Не съм лекар. Предоставената информация е за насочване на вниманието ви към някои особености. Преди да променяте каквото и да е нещо, свързано със здравето ви, се посъветвайте с лекар.

Източници:

 1. Тук
 2. Тук
 3. Тук
 4. Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *