Алергия при бебето и хранене на кърмещата майка

Симптоми на алергията

Когато имаме бебе и то плаче често, може би има проблем. Много често може да се тревожим напразно. Но може и плачът да е свързан със здравословен проблем при бебето. Това е най-добре да се обсъди с педиатъра. За алергията (най-често към белтъка на кравето мляко) има 1 или няколко от следните симптоми:

 • Пъпки или дерматит
 • Неспокоен сън
 • Колики
 • Слуз в акото
 • Кървави жилки в акото
 • Воднисти изпражнения
 • Запек или диария
 • Проблеми с наддаването на килограми и растежа

Все пак е добре да се консултирате с алерголог и гастроентеролог, за да сте сигурни какъв е проблемът.

Препоръките на лекарите

Ако се установи, че бебето има алергия, все още в България може да ви посъветват да спрете да кърмите. Но всъщност бебетата са алергични към храни, които ние ядем, а не към самата кърма. Следователно е нужно премахването на храната/храните, които причиняват проблеми при бебето. И тук естествено идва въпросът какво да яде и да не яде една майка, кърмеща алергично бебе.

Отговорът на този въпрос е не чак толкова лесен. Ако отидете при гастроентеролог или дерматолог, ще ви препоръча да махнете от менюто си всичко, което е набедено, че причинява често алергични реакции (мляко (от всякакви животни), млечни продукти, яйца, телешко месо, риба, домати, мъхести и горски плодове, цитруси, ядки и бобови храни, евентуално и глутен, соя, царевица). Ако пък отидете при алерголог, според резултатите от теста за алергии ще ви препоръчат да спрете храните, към които е алергично детето.

И при двата варианта едва ли не една кърмеща майка остава на картофи, ориз, ябълки и моркови. Ако пък детето е алергично и към някоя от тези храни, става още по-зле.

Какво да ям?

Всъщност още при съмнения, че проблемът е някоя храна, майката има два варианта на хранене:

Първи вариант – елиминационна диета

Изключват се всички храни, които са в горният списък. Изчакват се две седмици, макар че подобрението най-често се вижда след три-четири дни. След това може да започнат да се вкарва по една хранителна група на седмица. Млякото и млечните продукти са последни при въвеждането им отново в менюто на майката. Добре е 6 месеца да не присъстват в храненето на майката, както се препоръчва от лекарите.

Важно е да се води дневник, в който се записва какво се яде и дали има някакви симптоми или не при бебето. Този дневник може да ви е по-добър ориентир и от кръвните тестове за алергия и да ви помогне на вас самите да разберете как ви влияят храните, а не само на бебето.

Препоръката на повечето лекари е диетата да се спазва 6 месеца строго.

Втори вариант – постепенно елиминиране на храни

 1. Спира се приемът на мляко и млечни продукти за две седмици. Възможно е подобрение да се наблюдава още след 3-4 дни.
 2. Ако детето няма подобрение се изключват и другите хранителни групи – телешко месо, риба, яйца, глутен, бобови, плодове – мъхести, цитрусови, горски; от семейство Картофови – патладжан, домати, картофи; зърнени храни. Изключването може да става през 3-4 дни или да се изчаква по два седмици за всяка от групите.
 3. В зависимост от състоянието на бебето може да не се наложи да се изключват прекалено много храни. Добре е да се консултирате и с лекар.

Хранене на майката

Тъй като една еднообразна диета е не само скучна, но и опасна за здравето е възможно след като детето се подобри, майката да включва отново постепенно храните в менюто си, но да ги консумира на ротационен принцип. Какво означава ротационен принцип?

Ротационен принцип означава да се консумират забранените храни през 3-4 дни, за да не се натрупва белтък от една и съща храна (група храни). Отбелязвам пак, че млякото и млечните продукти си остават изключени от менюто.

Например може да спазвате подобен режим на хранене:

 • Понеделник: Храни от семейство бобови
 • Вторник: Храни от семейство зърнени
 • Сряда: Ядки
 • Четвъртък: Горски плодове
 • Петък: Месо
 • Събота: Цитрусови плодове
 • Неделя: Зърнени храни
 • Понеделник: Риба
 • Вторник: Мъхести плодове
 • и т.н.

Съвети при избор на начин на хранене

 1. Белтъците в различните меса са различни. Твърди се, че заешко, пуешко, пилешко – е по-малко вероятно да причинят алергия. Добре е и те да се редуват като другите видове храни.
 2. При приемане на заместители на млечните продукти е добре да се информирате какво съдържат. Често можем да срещнем соя, кокосово мляко/масло, кашу. По-добре е всеки продукт първо отделно да е бил въведен в диетата на майката преди да се приемат в комбинация.
 3. Включете всички плодове и зеленчуци, които не са в списъка със забранените.
 4. Опитайте храни като чия, киноа, амарант, тапиока, годжи бери и други считани за супер храни.
 5. Включете зеленолистни в диетата си: коприва, лапад, спанак, киселец, рукола, валериана, тученица, листно цвекло, листно зеле (кейл).
 6. Твърди се, че пъдпъдъчите яйца лекуват алергия и алергия към тях е много рядко срещана. Така че може да ги пробвате.
 7. Някои бебета са изключително чувствителни дори и към следи от забранените храни. Четете етикетите внимателно и освен българския превод, вижте и текста на английски, може да има разминавания.

Не съм лекар. Статията е с цел информиране. Ако бебето ви страда от алергия и вие кърмете, обърнете се към квалифицирани специалисти.

Източници:

 1. тук
 2. тук
 3. тук
 4. тук
 5. тук
 6. тук
 7. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.