Алергия при бебето и хранене на кърмещата майка

Симптоми на алергията

Когато имаме бебе и то плаче често, може би има проблем. Много често може да се тревожим напразно. Но може и плачът да е свързан със здравословен проблем при бебето. Това е най-добре да се обсъди с педиатъра. За алергията (най-често към белтъка на кравето мляко) има 1 или няколко от следните симптоми:

 • Пъпки или дерматит
 • Неспокоен сън
 • Колики
 • Слуз в акото
 • Кървави жилки в акото
 • Воднисти изпражнения
 • Запек или диария
 • Проблеми с наддаването на килограми и растежа

Все пак е добре да се консултирате с алерголог и гастроентеролог, за да сте сигурни какъв е проблемът.

Препоръките на лекарите

Ако се установи, че бебето има алергия, все още в България може да ви посъветват да спрете да кърмите. Но всъщност бебетата са алергични към храни, които ние ядем, а не към самата кърма. Следователно е нужно премахването на храната/храните, които причиняват проблеми при бебето. И тук естествено идва въпросът какво да яде и да не яде една майка, кърмеща алергично бебе.

Отговорът на този въпрос е не чак толкова лесен. Ако отидете при гастроентеролог или дерматолог, ще ви препоръча да махнете от менюто си всичко, което е набедено, че причинява често алергични реакции (мляко (от всякакви животни), млечни продукти, яйца, телешко месо, риба, домати, мъхести и горски плодове, цитруси, ядки и бобови храни, евентуално и глутен, соя, царевица). Ако пък отидете при алерголог, според резултатите от теста за алергии ще ви препоръчат да спрете храните, към които е алергично детето.

И при двата варианта едва ли не една кърмеща майка остава на картофи, ориз, ябълки и моркови. Ако пък детето е алергично и към някоя от тези храни, става още по-зле.

Какво да ям?

Всъщност още при съмнения, че проблемът е някоя храна, майката има два варианта на хранене:

Първи вариант – елиминационна диета

Изключват се всички храни, които са в горният списък. Изчакват се две седмици, макар че подобрението най-често се вижда след три-четири дни. След това може да започнат да се вкарва по една хранителна група на седмица. Млякото и млечните продукти са последни при въвеждането им отново в менюто на майката. Добре е 6 месеца да не присъстват в храненето на майката, както се препоръчва от лекарите.

Важно е да се води дневник, в който се записва какво се яде и дали има някакви симптоми или не при бебето. Този дневник може да ви е по-добър ориентир и от кръвните тестове за алергия и да ви помогне на вас самите да разберете как ви влияят храните, а не само на бебето.

Препоръката на повечето лекари е диетата да се спазва 6 месеца строго.

Втори вариант – постепенно елиминиране на храни

 1. Спира се приемът на мляко и млечни продукти за две седмици. Възможно е подобрение да се наблюдава още след 3-4 дни.
 2. Ако детето няма подобрение се изключват и другите хранителни групи – телешко месо, риба, яйца, глутен, бобови, плодове – мъхести, цитрусови, горски; от семейство Картофови – патладжан, домати, картофи; зърнени храни. Изключването може да става през 3-4 дни или да се изчаква по два седмици за всяка от групите.
 3. В зависимост от състоянието на бебето може да не се наложи да се изключват прекалено много храни. Добре е да се консултирате и с лекар.

Хранене на майката

Тъй като една еднообразна диета е не само скучна, но и опасна за здравето е възможно след като детето се подобри, майката да включва отново постепенно храните в менюто си, но да ги консумира на ротационен принцип. Какво означава ротационен принцип?

Ротационен принцип означава да се консумират забранените храни през 3-4 дни, за да не се натрупва белтък от една и съща храна (група храни). Отбелязвам пак, че млякото и млечните продукти си остават изключени от менюто.

Например може да спазвате подобен режим на хранене:

 • Понеделник: Храни от семейство бобови
 • Вторник: Храни от семейство зърнени
 • Сряда: Ядки
 • Четвъртък: Горски плодове
 • Петък: Месо
 • Събота: Цитрусови плодове
 • Неделя: Зърнени храни
 • Понеделник: Риба
 • Вторник: Мъхести плодове
 • и т.н.

Съвети при избор на начин на хранене

 1. Белтъците в различните меса са различни. Твърди се, че заешко, пуешко, пилешко – е по-малко вероятно да причинят алергия. Добре е и те да се редуват като другите видове храни.
 2. При приемане на заместители на млечните продукти е добре да се информирате какво съдържат. Често можем да срещнем соя, кокосово мляко/масло, кашу. По-добре е всеки продукт първо отделно да е бил въведен в диетата на майката преди да се приемат в комбинация.
 3. Включете всички плодове и зеленчуци, които не са в списъка със забранените.
 4. Опитайте храни като чия, киноа, амарант, тапиока, годжи бери и други считани за супер храни.
 5. Включете зеленолистни в диетата си: коприва, лапад, спанак, киселец, рукола, валериана, тученица, листно цвекло, листно зеле (кейл).
 6. Твърди се, че пъдпъдъчите яйца лекуват алергия и алергия към тях е много рядко срещана. Така че може да ги пробвате.
 7. Някои бебета са изключително чувствителни дори и към следи от забранените храни. Четете етикетите внимателно и освен българския превод, вижте и текста на английски, може да има разминавания.

Не съм лекар. Статията е с цел информиране. Ако бебето ви страда от алергия и вие кърмете, обърнете се към квалифицирани специалисти.

Източници:

 1. тук
 2. тук
 3. тук
 4. тук
 5. тук
 6. тук
 7. тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *