Аминокиселини за здрава кожа

Нашите тела се нуждаят от аминокиселини, за да произвеждат собствените си белтъци. Аминокиселините се делят на незаменими (такива, които си набавяме само с храната и тялото ни не може да си синтезира само) и заменими (такива, които телата ни могат сами да си произвеждат).

Незаменими аминокиселини

Незаменимите аминокиселини за възрастни са 8. Те са валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин. За децата се счита, че има още 2 аминокиселини, които са незаменими: аргинин и хистидин. Всички незаменими аминокиселини можем да си набавяме от животинските продукти. Ако съчетаваме зърнени и бобови култури също получаваме всички незаменими аминокиселини. Киноата е растение, което съдържа всички незаменими аминокиселини, които са необходими на телата ни. Това я прави много подходяща за вегани.А

Заменими аминокиселини

Заменимите аминокиселини са: аганин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, пролин, серин и тирозин. Някои от тези аминокиселини се произвеждат само когато сме болни или под стрес.

Кои аминокиселини са полезни за кожата?

Глицин

Това е една от аминокиселините, които участват в производството на колаген. Освен това помага и за производството на жлъчен сок и по този начин помага за храносмилането и преработката на салицилати.

Л-Лизин

Л-Лизин е една от деветте незаменими аминокиселини, което означава, че човешкото тяло не може да я произвежда. Наличието на лизин в организма е от много важно значение за нормалното функциониране на редица органи и системи. Дефицитът на лизин може да доведе до постоянна умора и изтощение, слаба концентрация, безапетитие, загуба на телесна маса и др.

Глутамин

Глутаминът се среща най-често в нашето тяло. Но при продължително гладуване и интензивно физическо натоварване, често наличността му в тялото може да не е достатъчна. Тогава е добре да се приема допълнително под формата на хранителна добавка.

Ако няма достатъчно глутамин, тялото взема необходимия протеин от мускулите и го превръща в глутамин и енергия. Това означава, че мускулният протеин се губи, мускулните нишки стават по-тънки и кожата губи своята еластичност. Стареещата кожа може да бъде сравнена с растение, което изсъхва и изсъхва. Глутаминът може да забави този процес, поради което учените го наричат „извор на младостта отвътре”.

Аргинин

Аргининът спомага за производството на растежен хормон и инсулин. А в комбинация с карнитин се образува креатин, естествените функции на кожата се поддържат и клетките се стимулират да произвеждат повече колаген и еластин.

Креатинът подпомага функциите на кожата и стимулира производството на колаген.

Хистидин

Хистидинът е незаменима аминокиселина, която участва участва в растежа и възстановяването на тъканите на човешкия организъм. Той е от изключително значение за образуването на белите и червените кръвни телца и отговаря за реакцията на имунната система при възникването на алергии. Хистидиновият баланс в организма е пряко обвързан с баланса на централната нервна система и гарантира добро психическо и физическо здраве. Клиничните проучвания сочат, че хистидинът действа като естествен детоксикатор като защитава организма от радиация и тежки метали и спомага за изхвърлянето им чрез стимулиране на производството на стомашни сокове, необходими за нормалното храносмилане.

Метионин

Метионинът е мощен антиоксидант. Той е добър източник на сяра, която дезактивира свободните радикали и предпазва от кожни и остеолизни проблеми (процес на разрушаване на костната тъкан без последващото й заместване от друга тъкан).

Не съм лекар. Преди да взимате добавки се консултирайте с квалифицирани лица. Този материал има информативен характер.

Източници

 1. Фишър, К., Излекувайте кожата си, издателство “Асеневци”, 2019 г.
 2. тук
 3. тук
 4. тук
 5. тук
 6. тук
 7. тук
 8. тук
 9. тук
 10. тук
 11. тук
 12. тук
 13. тук
 14. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *