Връзка между имунната система и обривите

Какво е имунология?

Имунологията е наука, която изследва различни аспекти на имунната система на човека и животните.

Имунната система е тази, която ни предпазва от инфекции. Оказва се, че тя отговаря не само за предпазването от инфекции, но и от рак например. Тя ни защитава и от автоимунни заболявания. Така че имунната система в нашите тела всъщност представя това, което ние наричаме здраве. Взаимодейства със всяка система в нашето тяло.

Всяко нещо, с което влизаме в контакт, бива изследвано от нашата имунна система дали е опасно или безопасно за нас. И това е първичната роля на имунната ни система.

Когато закусите например тя трябва да реши дали закуската ви е опасна или безопасна. При това не зависимо къде се намирате – дали се разхождате в полето, минавате през града или си стоите от дома, имунната ви система ще провери дали има нещо опасно в храната ви.

С цел да ни защити има механизъм на автоимунитет. Все още не е известно защо имунната система реагира на полен (например), който е безопасен. Това е някакъв вид грешка.

Установено е, че когато на човек червата му са заразени с червеи, тогава няма проблем с полените. В днешно време рядко се случва да се заразим с глисти и тогава имунната система решава, че ще се заеме с полените.

Цитокини

Чрез цитокините клетките на имунната система си комуникират. Тъй като имунните клетки нямат очи, уши, уста се налага да комуникират с помощта на цитокините. Могат да се оприличат на малки бейзболни топки. А другите клетки имат малки бейзболни ръкавици. И когато клетките искат да си комуникират, хвърлят и удрят бейзболната топка. А клетките, които имат ръкавици я хващат и отговарят, но ако нямат ръкавици, няма да отговорят.

Нашата имунна система има различни реакции спрямо стимулите. Ако си представим, че имаме гараж с различни коли, то при слънчево време ще предпочетем кабриолет. При снеговито време бихме взели джип. По същия начин имунната ни система има различни отговори за различните ситуации.

Ако имаш вирусна инфекция, излиза танк да се пребори с нея. Ако имаш червеи, излизат много танкове. Мястото, където най-често се образуват цитокините е в червата.

Но след като се образуват в червата (80% от имунната ни система е в тях), защо това се отразява на кожата. Цитокините преминават в кръвта и в лимфата и така достигат до всяка част на тялото.

Дефензини

Връзката между цитокините и състоянието на кожата са дефензините (антимикробни протеини с защитна функция), които са върху кожата и имат задачата да унищожават бактериите и вирусите попаднали върху нея. Тези дефензини също така контролират и микробиота върху кожата, за да не се получава свръх растеж. За да ги има тези специални отбранителни клетки, се нуждаем от цитокини.

Цитокини и витамин Д

Името на цитокинът, който отговаря за комуникацията с клетките, защитаващи кожата от свръх растеж на нормалния микробиот, е Интерлевкин – 22(IL-22). Когато интерлевкин – 22 стигне до кожата, се получава сигнал да се произвеждат повече дефензини, защото имаме свръх растеж на естествения микробиот. Въпросът е как да се произвежда повече в червата Интерлевкин 22 (IL-22)? Помощ в това отношение оказва витамин Д. Когато приемем витамин Д, се произвежда Интервлевкин – 22.

А в днешно време много голяма част от населението има недостиг на витамин Д. Друга особеност е, че всяко тяло усвоява различна част от наличния витамин Д. Затова може да се нуждаем от по-високи дози от този витамин. Но не само той е фактор за здравето на кожата. Възможно е, ако имате алергия, да получите обрив или копривна треска на точно определено място на кожата. За това са отговорни точно определени клетки. Медицината не е открила защо обривът се появява на точно определени места.

Имунна система и инфекция

Така че, когато получите инфекция, имунната ви система е проектирана да премине през процес за премахване на инфекцията. И първата част от този процес се нарича възпаление. А при възпаление имате три много специфични цитокини. Те се наричат Интерлевкин-1, IL-1, Интерлевкин-6, IL-6 и TNF алфа. Така, че тази комбинация от цитокини е отговорна за това, че се чувствате зле, когато се разболеете. Но тези три протеина също циркулират системно в тялото ви и те предизвикват възпалителен отговор.

Причини за хронично възпаление

Може би не сте имали инфекция, но този процес на възпаление продължава. Защо? Основните причини за хронично възпаление са свързани с вашата диета. Може да ядете храна, която причинява възпаление във вас, и не сте наясно с това. Или може да ядете храна, която причинява смущения в чревната Ви пропускливост и не сте наясно с това. Или може да ядете храна, която е направо възпалителна, като транс-мазнини, и не сте наясно колко трансмазнини всъщност получавате във вашата диета. Само тези неща ще доведат до производството на тези три протеина. Също така знаем, че затлъстяването причинява произвеждането на тези три протеина, тъй като клетките в мазнината всъщност ги произвеждат. Така че може да имате хронично възпаление, защото сте с наднормено тегло, защото ядете нещо, което не би трябвало да ядете, че не сте наясно, че дори не трябва да ядете това. Това е специфично за вашето тяло. И тогава следващата основна причина за хронично възпаление е стресът.

Стрес

Високите нива на стрес провокират правенето на възпалителните протеини. Не си даваме достатъчно хранителни вещества, от които се нуждаем, за да ги изключим. И не можем да се отстраним от стресора. Така че нямаме такъв начин да го изключим. И така, ние сме в това хронично възпаление и когато имаме хроничното възпаление, то включва и изключва протеините, които са важни за целостта на кожата ни.

Източник

тук


1 thought on “Връзка между имунната система и обривите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *