Сънят и здравата кожа

Като бебета спим доста и никой не ни казва, че е много. Като деца искаме да не изпуснем нещо от живота и затова често се противопоставяме на съня. Но легнем ли си взимаме полагащото ни се. Често с напредване на възрастта предпочитаме забавление или работа вместо да спим. Но знаем ли каква е цената на по-малкото сън?

Защо сънят е важен?

По време на сън се освобождават хормони, които контролират важни функции в тялото ни. Един от важните хормони, които се отделят по време на сън е мелатонинът. Секретира се от епифизата в мозъка. Светлината потиска производството му, а тъмнината го стимулира. Затова е добре да се спи в напълно тъмна стая. Това важи и за бебетата. В нашата страна съм чувала, че бебето можело да се стресне от тъмнината. За мен беше важно да се научат да спят в напълно тъмна стая.

Защо мелатонинът е ценен?

Мелатонинът настройва циркадните ритми в тялото ни. Показва кога е време да спим и кога да се събудим. Мелатонитън влияе върху женските репродуктивни хормони, контролира началото и продължителността на менструацията и дори определя кога да настъпи менопаузата. Той също помага да се запази младежкия вид.

Но какво се случва, ако страдаме от безсъние?

Чудесно е да се наспиваме и да се радваме на енергия, здрава и сияеща кожа. Заздравяването на рани и обновяването на кожните клетки става и през нощта.

Противоположното са тъмни кръгове и торбички под очите, бледа кожа, хормонален дисбаланс.

Навици за добър сън

  • Зареждане със слънчева светлина – Дали ще спите добре зависи от това какво е началото на деня. Ставайте в един и същ час сутрин. Преди 10 часа сутринта си осигурете 10 минути на слънце. Това помага за настройване на биологичния часовник (циркадните ритми).
  • Бъдете продуктивни и активни през деня – Всеки ден изпълнявайте енергични упражнения, за предпочитане сутрин. Свършете няколко задачи от списъка „Да направя“.
  • Имайте ритуал преди лягане – Вземете си топъл душ или вана. Сложете на лицето си топла кърпа. Подишайте малко етерично масло от лавандула.
  • Нека леглото ви бъде само за сън или секс. Така научаваме тялото си и настройваме мозъка си, че леглото е място за сън. Знам, че е хубаво да почетеш или гледаш телевизия, лежейки. Но ако страдате от безсъние, е нужно да затвърдите връзката между легло и сън.
  • Избягвайте кафе и други стимуланти след 3 часа следобед – Не се въртете в леглото твърде дълго. Опитайте да имате хубави мисли, да дишате бавно и дълбоко.
  • Избягвайте свръх стимулацията преди лягане. Енергични упражнения, спорове, страшни и напрягащи филми и други вълнения могат да попречат на заспиването ви.
  • Храни за добър сън. Храните, които съдържат триптофан подготвят тялото ни за сън. Триптофанът е аминокиселина, която организмът използва за производството на серотонин и мелатонин, които са хормони предразполагащи към сън. Храни богати на триптофан са соя, морски дарове, пуйка, пълнозърнести храни, боб, кафяв ориз, хумус, леща, лешници, яйца и слънчогледови семки.

Не съм лекар. Преди да предприемете промени свързани със здравето ви се консултирайте с квалифицирано лице.

Източник

Фишър, К. Излекувайте кожата си, Издателство Асеневци, 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.