Сънят и здравата кожа

Като бебета спим доста и никой не ни казва, че е много. Като деца искаме да не изпуснем нещо от живота и затова често се противопоставяме на съня. Но легнем ли си взимаме полагащото ни се. Често с напредване на възрастта предпочитаме забавление или работа вместо да спим. Но знаем ли каква е цената на по-малкото сън?

Защо сънят е важен?

По време на сън се освобождават хормони, които контролират важни функции в тялото ни. Един от важните хормони, които се отделят по време на сън е мелатонинът. Секретира се от епифизата в мозъка. Светлината потиска производството му, а тъмнината го стимулира. Затова е добре да се спи в напълно тъмна стая. Това важи и за бебетата. В нашата страна съм чувала, че бебето можело да се стресне от тъмнината. За мен беше важно да се научат да спят в напълно тъмна стая.

Защо мелатонинът е ценен?

Мелатонинът настройва циркадните ритми в тялото ни. Показва кога е време да спим и кога да се събудим. Мелатонитън влияе върху женските репродуктивни хормони, контролира началото и продължителността на менструацията и дори определя кога да настъпи менопаузата. Той също помага да се запази младежкия вид.

Но какво се случва, ако страдаме от безсъние?

Чудесно е да се наспиваме и да се радваме на енергия, здрава и сияеща кожа. Заздравяването на рани и обновяването на кожните клетки става и през нощта.

Противоположното са тъмни кръгове и торбички под очите, бледа кожа, хормонален дисбаланс.

Навици за добър сън

  • Зареждане със слънчева светлина – Дали ще спите добре зависи от това какво е началото на деня. Ставайте в един и същ час сутрин. Преди 10 часа сутринта си осигурете 10 минути на слънце. Това помага за настройване на биологичния часовник (циркадните ритми).
  • Бъдете продуктивни и активни през деня – Всеки ден изпълнявайте енергични упражнения, за предпочитане сутрин. Свършете няколко задачи от списъка „Да направя“.
  • Имайте ритуал преди лягане – Вземете си топъл душ или вана. Сложете на лицето си топла кърпа. Подишайте малко етерично масло от лавандула.
  • Нека леглото ви бъде само за сън или секс. Така научаваме тялото си и настройваме мозъка си, че леглото е място за сън. Знам, че е хубаво да почетеш или гледаш телевизия, лежейки. Но ако страдате от безсъние, е нужно да затвърдите връзката между легло и сън.
  • Избягвайте кафе и други стимуланти след 3 часа следобед – Не се въртете в леглото твърде дълго. Опитайте да имате хубави мисли, да дишате бавно и дълбоко.
  • Избягвайте свръх стимулацията преди лягане. Енергични упражнения, спорове, страшни и напрягащи филми и други вълнения могат да попречат на заспиването ви.
  • Храни за добър сън. Храните, които съдържат триптофан подготвят тялото ни за сън. Триптофанът е аминокиселина, която организмът използва за производството на серотонин и мелатонин, които са хормони предразполагащи към сън. Храни богати на триптофан са соя, морски дарове, пуйка, пълнозърнести храни, боб, кафяв ориз, хумус, леща, лешници, яйца и слънчогледови семки.

Не съм лекар. Преди да предприемете промени свързани със здравето ви се консултирайте с квалифицирано лице.

Източник

Фишър, К. Излекувайте кожата си, Издателство Асеневци, 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *