Умееш ли да разпускаш

Екземата се обостря. Начинът на хранене е същият. Хранителните добавки, които приемаш са същите. На пръв поглед нищо не се е променило, но виждаш и усещаш как кожата ти страда.

Може би проблемът е в промененото ежедневие, което е станало по-стресиращо. Дори да не си даваме сметка стресът оказва влияние върху здравето ни като цяло и в частност върху кожата ни.

Стресът и влиянието му върху тялото ни

Стресът, както и тревожността, страхът и яростта, притеснението стимулират реакция от типа “бий се или бягай”. Това състояние затруднява отделянето на храносмилателни сокове и хормони като инсулин, намалява се кръвоснабдяването на червата, черния дроб и бъбреците. Когато дишаме плитко и често, тялото ни има чувството за стрес също. При тези състояния се отделя адреналин и се повишава кръвното налягане. Хроничният стрес може да предизвика множество проблеми със здравето (възпаление на кожата, запек, безсъние, импотентност, сухота на очите, сухота в устата, лошо храносмилане и други.

Начини за намаляване на стреса

Дълбоко дишане

Всички знаем, че дълбокото, бавно и осъзнато дишане помага да се успокоим. Ако вдишвате 10 секунди, задържате и издишате за 10 секунди освен че ще се успокоите и ще изкарате част от токсините в белите дробове.

Танцуване и/или слушане на музика

Когато настроението ви го няма, пуснете си енергична и ведра музика. Ако искате може и да се разкършите.

Не правете грешката да си пуснете тъжна музика, както правим често, когато сме омърлушени. Това само ще задълбочи драмата във вас самите.

Отдайте се на любимо хоби

В забързаното си ежедневие може би сте забравили да рисувате, бродирате, шиете, плетете, играете любим спорт, ходите на риболов и още други приятни забавления. Отделете си време за радост и наслада с любимото ви хоби.

Правете си комплименти

Комплиментите може да са наше тайно оръжие, когато си ги казваме сами. Не е нужно да чакаме признание от околният свят. Ако сами не се ценим, едва ли някой друг ще се сети.

Напиши силните си страни в дневника си. Похвалете се за това, в което сте добри. Например, ако сте добри в грижите към другите, си кажете, колко е хубав резултатът от положените от мен грижи.

Смейте се

Усмивката и смехът казват на тялото ни да отдели хормоните на щастието. Лесно е да се смеете, когато ви е забавно, гледате комедия или някой от компанията се спъне и падне. Обаче когато сте отчаяни и тъжни може да ви е трудно да си смените насторението. Затова можете да практикувате смехотерапия или йога на смеха.

Благодарност

Благодарността зарежда с позитивизъм. Помага ни да видим светът по-добър.

Изброяването на всички неща, за които сте благодарни, вдига вибрацията ви. Отивате към позитивни чувства, които се засилват. Светът е вълшебно място. Една стъпка ни дели от вълшебството и то е да си позволим да го видим.

Насочете вниманието си към малките красиви неща

Да се порадвате на участъците здрава кожа е много по-добро, отколкото да се задълбаете в участъците, които не харесвате. Поглеждайки цветята, тревата, птиците, игрите на децата и други дребни детайли в ежедневието, се чувстваме добре. Това чувство може да се поддържа във всеки миг. Дребните детайли и малките радости правят живота цветен. Просто ги забележете.

Излейте гнева си

Изливането на гнева е добре да става по начин, който е безопасен за вас и заобикалящите ви.

Трупането на неизказани забележки, непуснати болки, ярост, оставя в нас горчива следа. Затова е добре да можем да си изливаме горчилката като се отделим и удряме, крещим или блъскаме, без да нараняваме себе си и околните. Може да си вземете кърпа, която да удряте в пода, да удряте боксова круша, да крещите в гората или на брега на морето, дори да тичате. Просто пуснете гнева и се радвайте на спокойствието, което ви завладява след това.

Начини за намаляване на стреса при децата може да прочетет тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *