Антибиотици при атопичен дерматит

За мен винаги антибиотичното лечение е било последен вариант. Тъй като през последните години все по-често се говори за опасността от развиване на резистентност на тялото към антибиотиците.

Малко история за антибиотиците

Има намерени артефакти, според които египтяните са лекували рани гноясали рани с плесенясал хляб.

Официално се говори за пенецелин, който се извлича от мухъл, в началото на 20 век. Антибиотик всъщност от гръцки означава “против живота”. Като пенецилиновите антибиотици действат най-добре върху грам-положителните бактерии.

Решението е във вашите ръце

След като е открита причината за атопичния дерматит и лекарят ви ви предпише антибиотик, може да обмислите дали това ще е добре за вас и какво би ви струвало, ако приемиемате антибиотик. Има потенциална опасност да наруши стомашно-чревното здраве.

Все пак понякога приемът на антибиотик съкращава времето на лечение. Което може да е от изключителна важност за вас. Само вие знаете какви компромиси правите, когато откажете прием на антибиотик и дали можете да чакате още 2 седмици до 2 месеца, за да се подобрите.

Преди да вземете решение дали да приемате или не антибиотици се консултирайте с лекар и си отговорете на следните въпроси:

 1. Колко е нарушено качеството ви на живот + колко тежка е инфекцията?
 2. Може ли приемът на антибиотици да ви помогне по някакъв друг начин (т.е. положително въздействие върху чревната дисбиоза)?
 3. Знаейки, че пътят за справяне с кожата (или червата) може да бъде дълъг, може ли да получите по-незабавно облекчение да ви помогне да запазите курса, след като преминете към антимикробни билки?
 4. Имате ли състояние на свръхрастеж на патогени в червата или чревна инфекция, която е по-добре да бъде елиминирана с антибиотици?
 5. Какъв антибиотик се препоръчва и съгласен ли сте с потенциалните странични ефекти, свързани с това конкретно лекарство?
 6. Ако имате кожна инфекция и сте изнервени от перорални антибиотици, дали локалните антибиотици са вариант вместо това?

Мерки за намаляване на страничните ефекти от антибиотиците

 1. Приемайте пробиотични добавки поне 2-3 часа след приема на антибиотика.
 2. Яжте пробиотични храни – домашно кисело мляко, туршии с вода и сол, кисело зеле.
 3. Ако антибиотикът ви разхлаби, може да е полезно да приемате Saccharomyces Boulardii (приятелски гъбичен организъм).

Помнете, че вие и ситуацията, в която се е уникална. Не се сравнявайте.

В края на деня трябва да оцените ситуацията въз основа на това къде се намирате ВИЕ и кое е най-доброто за ВАС с помощта на вашия лекар и/или дерматолог.

Източници:

 1. тук
 2. тук
 3. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *