Могат ли растенията от семейство Картофови да обострят екземата?

Някои диети и протоколи за подобряване на здравето препоръчват да не се консумират зеленчуците от семейство Картофови. Счита се, че те обострят възпаленията в тялото.

Могат ли да влошат състоянието на екземата?

Често се задава и въпросът дали е възможно да имаш алергия към зеленчуците от това семейство.

Кои растения се включват в семейство Картофови?

Нека първо да видим кои са точно растенията от това семейство: домати, картофи, чушки, патладжани, годжи бери, тютюн, ашваганда, беладона, киселец, царско грозде, люти чушки, червен пипер. Подправките, които включват изсушени растения от това семейство, също могат да се вземат предвид.

Семейство Картофови съдържат три фитохимикала, които могат да са в основата на проблемите

  • Салицилати
  • Хистамин
  • Гликоалкалоиди (най-вече соланин)

Доста хора си мислят, че главният проблем са гликоалкалоидите (най-вече соланина). Търсих информация, която да потвърди връзката между екземата и гликоалкалоидите, но не открих нещо, което да я потвърждава.

Но пък за другите фитохимикали, салицилати и хистамин, има повече информация.

Хистаминът намиращ се в храната може да увеличи количеството хистамин в тялото. Повече за хистамина и дерматита може да прочетете тук.

Салицилатите са свързани с възможността на черния дроб да ги преработва, което всъщност не е проблем с червата. При проблеми със салицилатите е установено, че аминокиселината глицин помага за тяхната преработка.

Добре е да се провери и дали проблемът не е алергия към някое растение от тази група.

Картофи

От тази група са интересни картофите. Има възможност дори и да имате проблем с тази група храни да можете да ги включите в менюто си.

Ако ги обелите, салицилатите се махат и се намаляват гликоалкалоидите. Съдържанието на соланин се намалява от 23 до 50 пъти. Но махането на кората не намалява хистаминът. Така че имайте го предвид, ако проблемът е в хистамина.

Ако искате да проверите дали семейство Картофови са проблем за вас и за кожата ви, се препоръчва да ги спрете за 3 седмици.

Но преди да предприемете тази стъпка, е добре да си снимате кожата на добра светлина, за да бъдете по-обективни в преценката си.

След тези три седмици дори и да не сте забелязали подобрение, върнете зеленчуците един по един през няколко дни. Така имате възможност да разберете дали имате чувствителност към някой от семейство Картофови. Не е задължително цялата група растения да ви причиняват дискомфорт.

Не забравяйте, че може да погледнете и от друг ъгъл на проблема с атопичния дерматит и храната. Възможно е храните, които приемате да чистят токсини от черния ви дроб и това да е истинската причина за проблема.

Не съм лекар. Представената информация не може да се взима за диагноза или пък като назначено лечение.

Източник: тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *