Защо да използваме крем с цинк при кожни обриви?

В днешната публикация искам да се задълбоча в ползите от минерала цинк за вашата кожа при локалното му приложение.

Повечето хора знаят, че цинкът е добавка, която може да бъде полезна за кожата и имунната им система. Но малцина осъзнават, че цинкът има способността да се абсорбира в епидермиса (това е външният слой на кожата ви). Това подпомога вашето пътуване за възстановяване на здравето на кожата. И може да помогне за успокояване на сърбяща кожа!

Може ли цинкът да се абсорбира в кожата ви?

Не се изненадвайте, че кожата ви има някаква абсорбираща способност, особено като се има предвид, че кожата ви е и място за съхранение на цинк. Въпреки че цинкът се намира както в епидермиса, така и в дермисните слоеве на кожата ви, пет пъти повече цинк се намира в епидермиса, съхраняван в базалните кератиноцити и дори в клетките на космения фоликул. (1)

Неговото присъствие в кожата не е случайно или просто някакво далечно място за съхранение на допълнителен цинк.

Роли на цинка в кожата

Цинкът изпълнява няколко роли в горния слой на кожата, включително помага за „стабилизиране на клетъчните мембрани“, като играе ролята си на необходим кофактор за някои ензими като супероксиддисмутаза (SOD) и алкална фосфатаза (ALP), както и подпомага пролиферацията (увеличаване на броя на клетките) на кожните клетки по време на заздравяване на рани. (1)

Цинкът може също така да предпази кожата ви както от UVA, така и от UVB слънчеви лъчи. Това е единствената съставка в слънцезащитните кремове освен авобензона с този капацитет, поради което е често срещана естествена съставка. (2)

Както вече споменах, цинкът може да се абсорбира в кожата – по-специално в епидермиса (или най-външния слой на кожата), като по този начин повишава нивото, което се намира там. Локалното възстановяване на цинк в кожата, не оказва съществено влияние върху общите запаси на цинк в тъканите и органите. (3,4)

Замества ли локалното приложение на цинк приемането на добавки с цинк?

Локалното приложение на цинка не замества получаването на цинк от храна и добавки и не се препоръчва. Но не казвам, че прилагането на локален цинк не си заслужава.

За хората, които имат кожни проблеми, използването на двата начина може да им позволи да оптимизирате различни области на тялото едновременно, особено ако общите ви нужди са доста високи. Като се има предвид, че кожата е с най-нисък приоритет в тялото ни, локалното приложение може потенциално да й даде добър тласък над пероралното добавяне само.

Използване локално на цинк при възпаление на кожата + сърбеж

Има толкова много причини, поради които локалното нанасяне на цинков крем може да бъде полезно, така че нека поговорим за няколко от тях!

Намаляване на възпалението и сърбежа

Цинкът може да бъде полезен за намаляване на възпалението и сърбежа, с които се борят много клиенти в моята частна практика. Ето защо е наложително да се оцени нуждата на тялото ви от цинк, дори надхвърляща посоченото в лабораториите.

Локалните стероиди и изчерпването на цинк от кожата

Използването на локални стероиди (заедно с други форми на експозиция на кортикостероиди) е с цел да се намали възпалението на нивото на кожата при повечето хронични кожни заболявания. И като следствие, използването на локални стероиди допринася за изчерпването на цинка от тялото ви. (5)

Въпреки че остава неясно дали локалните стероиди изчерпват цинка директно в кожата, добавянето му към вашия локален режим (и дори потенциално към вашия протокол) може да бъде полезно. Когато става въпрос за сърбеж на кожата, локалният цинк може да бъде полезен. Това може да се дължи на способността на цинка да поддържа по-добре и стабилизира мастоцитите. По-малко хистамин, по-малко сърбеж, нали?

Цинк + по-добра хидратация на кожата

Имате суха, лющеща се кожа? Колкото повече ви сърби кожата, толкова по-суха ли става?

Не сте сам!

Много хора, борещи се с екзема, често се оплакват от суха кожа и купуват всякакви емолиенти в опит да предпазят кожата си от толкова силно изсъхване. Причината това да се случи се дължи на нещо, наречено Трансепидермална загуба на вода (TEWL).

По същество вашата бариерна функция на кожата е лоша и не може да задържи водата. Това е обвързано с концепцията за течаща кожа и е важно да се разбере, че сухата, лющеща се кожа е ежедневен проблем. Кожната бариера е нарушена и като следствие TEWL е по-голяма през нощта, поради това, че кожата ви има собствен циркаден ритъм! Това частично обяснява увеличаването на сухотата и сърбежа, когато е време да си лягате (или се събудите посред нощ). (7)

Бариерната функция на кожата се влошава с възрастта

Този спад в бариерната функция на кожата е по-изразен с напредването на възрастта и се засилва, когато нивото на цинк е ниско. (8) Може би това е малко в страни, но едно малко проучване от 2017 г. разглежда състоянието на цинков серум при пациенти с разширени вени на краката, които се борят със сърбежа. Това, което откриват, е доста забележително! (9) В групата на пациентите с разширени вени „TEWL е значително по-висок при пациентите, които изпитват сърбеж“, докато „нивото на цинк е значително по-ниско при пациентите със сърбеж“. (9)

Ако оставите настрана, че това проучване не е разглеждало непременно хронично състояние на кожата, за което често говорим, то има вероятност същите проблеми да са налице при тези с оплаквания от кожен обрив. Авторите на изследването отбелязват проблеми с TEWL, суха кожа и сърбеж, които са често наблюдавани при атопичен дерматит.

С всичко това казано, ниските нива на цинк може да са един от факторите, допринасящи за транссепидермалната загуба на вода. Някои изследвания показват, че прилагането на цинк локално може също да намали TEWL, както и потенциално дразнене и зачервяване. (10) Ето защо мисля, че локалният цинков крем плюс подходящи количества цинк във вашата диета и добавки може да бъде полезно допълнение към вашия протокол (под ръководството на специалист).

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер.

Източници:

  1. тук
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. тук
  6. тук
  7. тук
  8. тук
  9. тук
  10. тук
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *