Как да помогнем на бебе с екзема да спи нощем по-спокойно?

Първите месеци с атопичен дерматит беше нещо невъзможно спокойният сън на сина ми, макар че не се чешеше.

Проблемите с грижата за кожата на бебе, което има екзема, не са необичайни, но могат да бъдат стресиращи както за бебето, така и за родителите. Въпреки че съществуват множество видове екземи, най-често срещаният е атопичният дерматит, който засяга около 13% от всички деца. Като цяло можете да разпознаете бебешката екзема като суха, лющеща се или зачервена кожа. Атопичният дерматит обикновено се появява през първите шест месеца до петата година от живота и в крайна сметка може да изчезне.

Като родител не само искате да предотвратите сърбежа на бебето през нощта, но и да спите необезпокоявано. За щастие има няколко начина, които можете да приложите безопасно върху екземата на вашето мъниче преди лягане.

Дръжте бебето сухо и на хладно

Сърбежът от екзема се влошава, когато кожата започне да се изпотява, така че поддържането на температурата през нощта е наложително. Препоръчва се помещението, в което спи бебето да е с температура между 20 и 22 градуса по Целзий. Ако бебето се плюнчи, почистете слюнката преди да заспи, за да не го дразни.

Къпането и нека ноктите са къси

Къпането при бебета с екзема си има рутина, която има за цел да помогне за намаляване на дискомфорта. За начало напълнете бебешката вана с хладка вода. Не забравяйте да използвате нежен измиващ препарат, който е нежен към атопичната кожа, за да се запази естествената бариера на кожата на бебето. Непосредствено след банята е важно да се намажете с хипоалергичен овлажнител.

Правейки всичко това непосредствено преди лягане, се надяваме кожата на вашето бебе да бъде защитена през нощта. И накрая, уверете се, че ноктите са къси, тъй като не искате да разраняват кожата му, докато спи.

Изберете подходяща пижама и спално бельо

Облечете бебето си в лека, мека пижама, която няма да го дразни. Естествените тъкани като памук са за предпочитане, ако бебето ви има проблеми с кожата. Ако бебето ви се поти, памукът е абсорбиращ, така че потта няма да остане до кожата му. Изберете одеяла, които също няма да го запарват. Не забравяйте да премахнете всички етикети, които могат да дразнят вашето мъниче!

Регулирайте влажността в помещението и използвайте въздушен филтър

Екземата на вашето бебе може да бъде предизвикана от алергени във въздуха, от пърхот на домашни любимци до прах. За да намалите замърсителите, плаващи из стаята му, опитайте да използвате пречиствател на въздуха. Овлажнителят или влагоабсорбаторът също е друга добра инвестиция, тъй като прекалено сухия или прекалено влажният въздух могат да създават проблеми. Препоръчва се също да извадите плюшените животни от бебешкото креватче, тъй като те могат да задържат акари и алергени.

Не съм лекар. Представената информация е за осведомяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *