Хранителна непоносимост или проблем с храносмилането

Моята мисия е да ти помогна да спреш да обвиняваш храните и да се страхуваш от тях. Отдели си време за следващите редове, за да оптимизираш храносмилането си.

Здравето на храносмилателната система определя не само как се смила храната, но и колко се усвоява от храната. За това е нужно всяка стъпка от храносмилането да функционира оптимално и времето за преминаването през червата да е с правилната скорост.

Ако нещо не е наред при храносмилането, могат да ти се случат много сценарии, които не са добри за теб.

Скорост на преминаване на храната

В единия случай храната може да се втурне през храносмилателния тракт твърде бързо и да направи невъзможно усвояването на хранителни вещества.

ИЛИ храната не е напълно разградена и в крайна сметка храни патогените в тялото ни, които не са твои приятели!

Тези патогени процъфтяват в резултат и произвеждат всякакви токсини, които са възпалителни и преодоляват вашите пътища за детоксикация на черния дроб. В крайна сметка те предизвикват комбинация от храносмилателни симптоми като газове, подуване на корема, оригване, лош дъх, коремна болка или болезненост, диария и запек.

Ако забеляза, тези симптоми приличат на симптомите на хранителна непоносимост.

Ето защо не съм привърженик на теорията за чувствителността към храната, защото тя не е основна причина и често хората я обвиняват, а всъщност храносмилателната функция е нарушена.

Здравословното храносмилане започва в устата ти

Ако имате хронични храносмилателни проблеми, хронични кожни обриви или автоимунно заболяване, има едно правило, с което ТРЯБВА да живеете … Нямате зъби в стомаха си!

Колкото и глупаво да звучи това напомняне, пренебрегването му не помага.

Неправилното дъвчене на храна означава, че големи парчета храна попадат в стомаха ти и не могат да бъдат напълно смлени.

Освен това напълно пропускаш началото на храносмилането на въглехидратите, което започва в устата ви. Слюнката всъщност съдържа амилаза, която е храносмилателният ензим, който отделя въглехидратите на техните по-малки градивни елементи.

Как да оптимизираш храносмилането си?

След като глътнете сдъвканата храна, тя се насочва към стомаха, за да започне следващата фаза на храносмилането.

В стомаха има комбинация от солна киселина и протеинови ензими, наречени протеази. Това е мястото, където протеините се разграждат до аминокиселини, за да могат да се освободят други хранителни вещества като витамин В12. Наличието на подходящи нива на киселинни и протеазни ензими е наложително. Ниското ниво на стомашна киселина затруднява системата да извлича хранителните вещества от храната. Открих, че голяма част от клиентите ми с хронични проблеми с червата и кожата имат ниско ниво на стомашна киселина, което подчертава защо е важно да разбереш колко е важна храносмилането! {}

След стомаха по-малките фрагменти от храна и хранителни вещества се насочват към тънките черва, където рН е много по-алкално от стомаха. Това позволява на панкреатичните ензими, които включват повече протеази, амилаза и липази (които разграждат мазнините) да отидат на работа. Не мога да подчертая това достатъчно… храната (и в крайна сметка хранителните вещества) трябва да се разгради до най-малките фрагменти, за да се абсорбира. Ако не бъдат разбити, буквално ще изкарате това, което сте яли.

Не забравяйте за жлъчния си мехур

Преди да продължим по-нататък, твоят жлъчен мехур трябва да бъде включен в този разговор.

Въпреки че някои лекари може да те накарат да мислиш, че жлъчният ти мехур е заменим, това всъщност не е вярно.

Можете да живеете без жлъчен мехур, но все пак трябва да замените ролята на жлъчния мехур в храносмилателния процес.

Вижте, черният ви дроб произвежда жлъчка и след това жлъчният мехур я съхранява и концентрира.

За какво служи жлъчният сок

Когато ядете, хормоните казват на жлъчния мехур да се свие и изпръсква жлъчката, която чака на съхранение. Това е важно, тъй като жлъчката е необходима част от усвояването на мазнините във вашата диета. Ако жлъчката не се концентрира и не се отделя, когато ядете, тогава вероятно няма да имате достатъчно налична жлъчка, за да разтвори мазнините. Чакай … какво означава това?

Добър въпрос! Представете си, че трябва да почистите супер мазен тиган, но имате само вода и гъба. Това ще бъде трудна работа, като се има предвид, че водата и маслото не се смесват. Това, от което се нуждаете, е малко сапун за съдове, за да разтвори мазнината, за да я почисти в крайна сметка! И това е ролята на жлъчката. Тя помага на тялото ти да направи така, че то действително да може да абсорбира мазнини (заедно с мастноразтворимите витамини като A, D, E и K).

Кога да добавяш жлъчка преди хранене?

Ето защо, ако сте премахнали жлъчния мехур, трябва да добавите жлъчката преди хранене. Тук трябва да спомена едно нещо … допълването с жлъчка означава, че трябва да приемате волска жлъчка. Няма вегетарианска или веган алтернатива на това. Храненето с ниско съдържание на мазнини или без мазнини не е най-добрият начин, тъй като тялото ви се нуждае от мазнини (и може да изгаря мазнини във вашите митохондрии), за да произвежда енергия, да създава хормони и да изгражда здрави клетъчни мембрани (да назовем само няколко).

И да … ако не можете да усвоите мазнината, тя ще напусне тялото ви през изпражненията и може да причини всякакви смущения в храносмилането.

Последни части от здравословна храносмилателна система

 Ако разполагаш с повече време, би могъл да влезеш в още по-голяма степен на подробности в оптимизирането на храносмилателната система. Със сигурност е възможно да се потопиш по-дълбоко тук и да обсъдите подвижността на червата, микробиома (който трябва да живее в дебелото черво) и други. Но засега това е чудесна отправна точка към оптимизиране на храносмилането. Въпросът е да се уверите, че това, което ядете, всъщност се усвоява. В противен случай всичко това, което имаш, е скъпо ако!

Не съм лекар. Материалът има за цел да информира. При проблеми се консултирайте с квалифицирано лице.

Източници:

тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *