Гъбата Чага

Гъбата Чага, често наричана „краля на медицинските гъби“, изглежда по-скоро като тъмно черна дървена маса, отколкото като гъба. И по принцип едва ли би я разпознал като гъба, вървейки през гората. Необикновено изглеждащата гъба е един от най-мощните адапотгени и суперхрани на планетата, съдържащи имуноподдържащи полизахариди, които са значително по-мощни от други медицински гъби.

В допълнение на стеролите, полифенолите и полизахаридите, гъбата съдържа и множество антиоксиданти, като меланин и супероксид дисмутаза, също така тритерпени като бетулин, инотидиол и лупеол. Спечелила си е славата по света със способността да помага спирането на растежа на тумори чрез някои антигенни съставки като бетулиновата киселина, която е с по-висока концентрация отколкото в кората от бреза.

Какво е Чага?

Гъбата Чага е медицинска гъба като шейтаке, майтаки и т.н. Дървото гостоприемник е бялата или жълтата бреза, въпреки че тя може да расте и върху други твърди дървета като елша, бряст и бук. Високо качествените гъби се събират обикновено от диви брезови гори в Източна Европа и Северна Русия, главно Сибир.

Чагата е полипорна гъба (с пори вместо ламели), която расте на студено и произвежда дебела черна маса от страни на ствола на дървото. Външно гъбата изглежда като изгорели черни въглища, вътрешно има глинено оранжев цвят, като центъра на корка. Тя е използвана като дълго горящо дърво, както и като боя за дрехи в много части на света.

Историческо приложение

Тази черна дървесна гъба е била дълго забранена в северна Европа, Канада, Китай, Финландия и Русия заради засилващите имунитета качества. Чаят от Чага играел значима роля в руското билкарство и сибирската народна медицина стотици, ако не и хиляди години, отчасти заради способността да помага на хората да се адаптират към суровия климат. 100 години преди Христа китаецът Монк Шен Нонг я описва като краля на билките и скъпоценен подарък от природата.

В традиционната китайска медицина била използвана за балансиране на „Чи“, запазваща младостта и поддържаща силен имунен отговор.

Ползи за здравето от Чага

Богата на антиоксиданти – бетулинова киселина и бетаглюкани

Изключително богата е на антиоксиданти подсилващи имунната система като бетаглюкани и бетулинова киселина, в допълнение на различни тритерпени и стрероли като меланин и супероксид дисмутаза.

Виждана е от много специалисти като спираща растежа на тумори.

В Русия през 1955 година екстракт от Чага е патентован като антирак лекарство (антирак свойствата на чагата се счита, че се дължат на високите стойности на бетулинова киселина)

Бетаглюканите помагат да се активират клетките на имунната ни система.

Бетулина в Чага пречиства черния дроб, защитава при химео и лъчетерапия и при радиация.

Бетаклюкани и Меланин – велики за кожата

Чага е най – богатият източник на меланин сред известните растения и билки, които го съдържат. Доказано е, че защитава ДНК от наранявания. Това е същият компонент, който отговаря за цвета на кожата и ретината на окото.

Приемът на меланин чрез гъбата Чага може да разкраси и защити кожата от слънчево изгаряне и е полезен за очите и косата. Меланинът в гъбата може да помогне на тези с бели петна по кожата, които се появяват с годините. Това може да показва нарушена дистрибуция на меланина в следствие на стрес, вируси, гени или хранителни дефицити. Освен това изобилието на бетаглюкани в Чагата помага за подхранването, овлажняването и оздравяването на кожата.

Супероксид дисмутаза (СОД)

СОД е естествен антиоксидантен ензим, който се произвежда в тялото. Играе значима роля като чистач на свободните радикали. Той действа като бодигард, който естествено защитава ДНК от щети и помага да се намали работното натоварване на имунната система. Чагата е най-богатият източник на СОД, която е в лесно усвоима бионалична форма.

Чага е богат източник на цинк. Цинкът е важен компонент на СОД, нашият най-важен вроден антиоксидант.

Адаптоген

Винаги е добре нашата имунна система да е силна, за да работи оптимално. Тя е бомбардирана ежедневно от полени и токсини, които оказват влияние върху нашето здраве по начини, които можем да не забележим. Чага е имуномодулатор и адаптоген, който перфектно балансира имунния отговор и помага на тялото да поддържа оптимална хомеостаза.

Действа като противовъзпалително средство

Много от съставките на Чага като бетулинова киселина, лупеол и други действат директно за намаляване на възпалението в тялото. Намаляването на хроничните възпаления помага за намаляване на риска от сърдечен удар, инсулт, високо кръвно налягане, ревматоиден артрит, както и дегенеративни заболявания. Екстрактът от гъбата е доказано, че има положително действие върху гастроинтестинални проблеми и при раздразнено дебело черво.

Не съм лекар. Предоставената информация е с цел запознаване с гъбата Чага. При проблеми със здравето се обърнете към квалифицирано лице.

Източник: тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *