Защо е нужно равновесие в червата? И как да го постигнем?

Нашето тяло е цяла система и всяка част взаимодейства с другите. Животът в червата ни е много важен за нашето психическо и физичесто здраве. Известно е, че 80% от имунната система е в червата. Затова разглеждам пробиотиците и пребиотиците.

История

Пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват вътрешния микробен баланс на човека. Изследванията върху тях започват още през 1905 г. от българина д-р Стамен Григоров, който за първи път открива, че причина за подквасването на киселото мляко е микроорганизмът Lactobacillus bulgaricus. Нобеловият лауреат Иля Мечиков потвърждава резултатите на младия българин и въз основа на тях доизгражда своята теория за стареенето. Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите. 

Ползи от пробиотиците

През 1953 г. полезните бактерии са наречени „пробиотици” – бактерии за живота. Те стимулират развитието на вътрешните полезни бактерии в човека и активират имунната му защита. Те участват в разграждането на хранителните съставки, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната. Освен известната бактерия на българското кисело мляко, към пробиотиците се отнасят много други микроорганизми – ацидофилни бактерии, бифидо-бактерии, дрожди на кефира и пр. Те попадат в човека главно с храната, но могат да се приемат и във вид на таблетки. Пробиотиците се заселват в чревния канал и взаимодействат с естествената му микрофлора. Те се разполагат върху чревната лигавица и се размножават. В процеса на жизнената си дейност отделят вещества, полезни за храносмилането. Млечнокиселите микроорганизми неутрализират възможни вредни въздействия от гнилостни процеси и в голяма степен се изявяват като гибелни конкуренти на болестотворни чревни бактерии. Смята се, че понижават серумния холестерол и отдалечават риска от атеросклероза. При експерименти върху животни е установено, че пробиотиците намаляват канцерогенните вещества и ензими в дебелото черво, т.е.могат да забавят и дори да предотвратяват болестни процеси, водещи до образуване на злокачествени тумори. С голяма практическа полза е способността на млечнокиселите бактерии да възстановяват нарушененото микробно равновесие в организма. 

Оцеляване на пробиотиците

Благодарение на въпроса „как да оцелеят повече от тях“ вече има създадени няколко механизма това да се случва, като най-известните са:

– двойни капсули (едната се разтваря в стомаха, втората в червата),
– забавено разтваряне (с помощта на слепващ агент) и
– микро инкапсулиране.

Кога да ги приемаме?

За да оцелеят в стомаха, е добре да се приемат на празен стомах, за да може да преминат колкото се може по-бързо през солната киселина, защото независимо от техниката за запазването им – прекалено дългото стоене в стомаха ще неутрализира много от тях.

След това е добре да се избягват топли напитки (кафе, чай, топли супи, бульони) около 10-15 минути преди и след приема на пробиотици, защото топлината също ги убива. Не случайно кисело мляко се прави на максимум 50 градуса – всяка температура над тази им идва в повече и намалява шансовете им за оцеляване.

Колко трябва да са пробиотиците?

При приемане с терапевтична цел се препоръчва добавката с пробиотици да съдържа минимум 8-10 милиарда живи пробиотика от няколко различни щама. И ако спазват една от горните 3 техники, тази бройка обикновено е достатъчна. Ако обаче не са защитени – е добре да се приемат много повече, като някои компании предлагат по 25, 50 и дори 100 милиарда на таблетка.

При големите концентрации е възможно пробиотиците да дойдат в повече, но това лесно се засича, защото се появява лека диария. Тогава е редно да се намали дозировката или да се разреди приема.

Какви пробиотици да приемаме?

Bifidobacterium animalis ssp. Lactis

Bifidobacterium animalis ssp. Lactis е един от най-мощните пробиотици, за който има изследвания, че се грижи за имунитета ни, бори се с туморите, подобрява усвояемостта на ценните вещества (витамини и минерали) и намалява лошия холестерол. Наличен най-вече в суровото мляко, от където и всички ползи от него. Изследвания го свързват още с подобряване работата на стомашно-чревния тракт, намаляване на чревната пропускливост, нормализиране на перисталтиката, намаляване симптомите на синдрома на раздразнените черва, помага при лактозна непоносимост. В устата ни пък се бори с кариесите като намалява броя на бактериите, причиняващи ги. По отношение на имунна система – засилва имунитета при по-възрастното поколение, блокира действието на H. pylori, бори се с инфекциите и помага при различни алергии като тушира възпаленията.

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus поддържа бактериалния баланс и здравата кожа, като действа положително и при атопичен дерматит. Участва в борбата с инфекциите на пикочните и дихателните пътища, намалява тревожността, като понижава хормоните на стреса и невротрансмитерните рецептори на гама-аминомаслената киселина. Също оцелява в стомашно-чревния тракт.

Lactobacillus reuteri

L. reuteri възпрепятства размножаването на вредните микроорганизми, може да подобри здравето на зъбите, може да намали коликите.

Lactobacillus acidophilus

L. acidophilus облекчава от газове и подуване, влияе положително на хора с лактозна нетолерантност. При изследвания е редуцирал E. coli с 61%, понижил е нивата на холестерола и е помогнал за създаването на витамин К. Важен и за имунното укрепване на чревно асоциираната лимфоидна тъкан. Има положителен ефект за възстановяване на вагиналната флора при жените.

Bifidobacterium longum

B. longum подкрепя функцията на черния дроб, намалява възпалението, помага за прочистването от олово и някои тежки метали.

Bifidobacterium bifidum

B. bifidum e най-преобладаващият пробиотик у новородените и в дебелото черво. Насърчава усвояването на ценни вещества, блокира действието на някои вредни бактерии, поддържа имунния отговор и предотвратява диарията. Помага в борбата с кандида и е подходящ за лечение на диарийни епизоди, причинени от ентеропатогенни Ешерихия коли микроорганизми. Подобрява вагиналната микрофлора.

Пробиотик, съдържащ тези щамове, е пробиотикът Актив Про-Б. За поръчка тел. 0878 109 782 Диана Мечкова.

Хистаминова непоносимост

Има състояния, при които някои щамове могат да навредят. И това е при хистаминова непоносимост, при която като цяло се избягват някои пробиотици, защото могат да увеличат освобождаването на хистамин.

Пробиотиците са: Lactobacillus bulgaricus, L casei, S thermophilus & L rauteri.

Пребиотици

Пребиотиците са храна за пробиотиците. Те са нещото, което им позволява да се размножават и оцеляват. Най-често това са фибрите (влакнините) в растенията. За най-добри пребиотици се водят цикорията, инулинът, глюкомананът, артишокът, зеленият банан (plantain) и т.н.

Всички растителни храни са пребиотици. Някои просто са по-добри. Препоръките на някои учени, занимаващи се с микробиома, е да се приемат различни пребиотици или 30-50 вида растителна храна на седмица.

Не съм лекар. Преди да предприемеш действия свързани със здравето си, се консултирай с лекар.

Източници:

  1. Джош Акс, Яжте мръсно, 2017, ИК Хермес
  2. тук
  3. тук
  4. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *