Тайната за сияйна и красива кожа

Преди няколко години срещнах твърдението, че ако търсите добавка за хубава кожа, то най-подходящ  е колагенът. Нека видим защо?

Какво е колаген?

Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашето тяло. Тялото ни се състои от около  20% процента белтъци. 30% от тях са колаген. Той е твърд, неразтворим и влакнест белтък.  Нашето тяло го произвежда естествено от аминокиселини като аргинин, глутамин, глицин, пролин и други.

Но при стрес или здравословни причини тялото ни може да не успява да го произвежда в достатъчни количества. Освен това е установено, че с напредване на възрастта след 30-40 годишна възраст производството на колаген в тялото ни започва да намалява значително. Затова е добра идея да си го набавяме от храна и чрез добавки.

Видове колаген

Има множество различни видове колаген, поне 16 типа, но 80-90% от колагените в организма принадлежат към тип I, II и III. Колагените в човешкото тяло са силни и гъвкави. Влакната на колаген тип I са особено разтегливи и са по-силни от стомана, изчислено на грам. [1]

На различните типове колаген се пада ролята да поддържат нашите кожа, стави, очи и дори чревна флора.

Колаген тип І

Колаген тип I се среща в най-големи количества в кожата, кръвоносните съдове и сухожилията. Когато човек е в добро здравословно състояние, този колаген може да представлява 60% от цялото количество на белтъка в тялото.

Ползи от колаген тип І

 • Придава елестичност и младежки вид на кожата
 •  Подпомага бързото заздравяване на раните и предотвратява появата на стрии.

Нивата на колаген тип I обаче започват да намаляват около 25-годишна възраст.

Понижаването на нивата му си проличават в това, че кожата започва да увисва, появяват се фини линии, ноктите стават чупливи, а косата тънка.

Колаген тип II

Друг често срещан вид колаген е тип II. Макар и не чак толкова разпространен в организма, колкото колаген тип I, той също е изключително важен. Той е основна съставна част на ставния хрущял и е особено полезен за костната система.

Ползи от колаген тип ІІ

 • Придава на хрущяла здравина и еластичност, като по този начин му позволява да поддържа ставите здрави.
 • Помага за оптимизиране на скелета.

Хрущялът няма кръвоснабдяване за директното доставяне на хранителни вещества. Въпреки че тялото е в състояние да достави някои хранителни вещества до хрущяла чрез процес, известен като „дифузия“. Тоест  хранителните вещества се разпространяват през околната съединителна тъкан.

История от живота

Много често се счита, че износването на хрущялът е необратимо. Това беше казано от лекар на моя познат Иван. Твърдеше се, че само слагането на изкуствени стави е решение за коленето му. Но Иван разпита познати сложили си изкуствени стави и установи, че те пак имат болки. Затова реши, че ще приема хранителни добавки. Изпи всичко налично в аптеката, но нямаше положителен ефект, докато един ден откри специално разработена добавка за стави, която помага на тялото да произвежда собствен колаген. Вече над 15 години Иван пие добавката и на рентгенови снимки се вижда появата на хрущял.

Повече информиция за добавката може да получиш на 0878 109 782 или dianachristova@gmail.com.

Колаген тип III

Колаген тип III също се намира в графата от жизненоважни протеини. Обикновено се среща в костния мозък. Намира се заедно с колаген тип I в тялото.

Този белтък влияние върху кожата и ноктите. При дефицита му се наблюдават проблеми с кръвоносните съдове.

Колаген тип V

 • Играе роля в регулиранто на развитието на колагеновите влакна на съединителната тъкан.
 • Съществува съвместно с колаген тип II в ставния хрущял, като същевременно поддържа здрави колагенови влакна от колаген тип II.
 • Подпомага създаването на клетките на плацентата на бременните жени. Плацентата е органът, който се прикрепя към лигавицата на утробата.
 •  Помага за образуването на клетъчни повърхности и косата.

Колаген тип Х

Колаген тип X се намира в колагена на мембраната на яйчената черупка. Той е протеин, който обикновено присъства в нормалния ставен хрущял.

Къде се намира колагенът в тялото ни? Обобщение

 1. В най-голямо количество се среща в кожата, костите и съединителната тъкан.
 2. Намира се и в  хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Това са тези части от тялото ни, които имат огромно значение за движението ни. Почти наравно с мускулите, те трябва да бъдат обгрижвани и подхранвани, за да могат да ни служат ефективно и безболезнено.
 3. Колагенът е важен за зъбите и костите. Ако зъбите ви се клатят и не са добре свързани с венеца, много вероятно е да имате липса на колаген.
 4. Колагънът със свойствата си за еластичност укрепва и кръвоносните съдове.
 5. Още едно място, където го откриваме са очите. Там белтъкът има голямо значение за здравето на роговицата и доброто ни зрение през годините.

Колагенът и кожата

Колагенът има основно значение за вида на кожата. В действителност, този белтък е една от причините тя да изглежда по-млада и гладка или пък напротив – суха и сбръчкана. Колагенът при атопичен дерматит се отразява добре на хора, които нямат алергия към него, чрез заздравяване на кожата и изграждане на клетъчните мембрани.

Признаци за недостатъчно наличие на колаген в тялото:

 • Увисване на кожата
 • Повече бръчки
 • Намалена еластичност

Има множество проучвания, в които е доказана ефективността и действието на белтъка колаген върху кожата. Затова и някои стигат до там да го наричат „тайната за сияйна и красива кожа“.

 Има два начина да помогнем на тялото ни да си набавя колаген.

Първият чрез хранителна добавка колаген.

Вторият чрез билки и специални добавки, които стимулират образуването на колаген в тялото ни.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете стъпки за своето здраве се консултирайте с квалифицирано лице.

Източници

 1. тук
 2. тук
 3. тук
2 thoughts on “Тайната за сияйна и красива кожа”

 1. Здравейте, интересуват ме колагените. Имам артрит и сменена става. Моля за повече информация. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *