Говежди колаген

Откъде идва говеждият колаген?

Говеждият колеген се намира в хрущялите, костите и кожите на кравите. Този вид колаген е много подобен на този, който имаме в телата си. Той ни осигурява здравословна доза от тип I и III. Колагенът тип I и колагенът тип III са основните компоненти на кожата, косата, ноктите, мускулите, сухожилията, връзките, костите, венците, зъбите, очите и кръвоносните съдове. Заедно, тип I и III колаген съставляват повече от 90 процента от колагена в нашите тела. Говеждият колаген е богат на аминокиселината глицин, която е необходима за изграждането на здрави ДНК и РНК вериги. Те са основните генетични градивни елементи за правилно функциониране на телесните клетки.

Глицинът е една от трите аминокиселини, които образуват креатин. Известно е, че креатинът насърчава здравословния мускулен растеж и подпомага производството на енергия по време на тренировки.

Не на последно място, говеждият колаген осигурява и аминокиселината пролин. Пролинът играе критична роля в способността на тялото да произвежда собствен колаген.

Ползи

  • Помага за лечение на остеоартрит

Продължават изследванията върху колагена при лечението на костни и ставни заболявания като артрит. Данните дотук сочат, че колагеновият хидролизат може да помогне на пациенти с остеоартрит (ОА)

Хидролизираният говежди колаген се изследва от медицината и като потенциално медицинско лечение за остеопороза.

  • Може да подобри здравето на червата

Колагенът съдържа жизненоважни аминокиселини, за които е доказано, че са полезни за цялата стомашно-чревна система – стомах и черва. Проучванията показват, че една от тези аминокиселини, глицинът, всъщност подобрява храносмилането чрез увеличаване на стомашната киселина. По този начин храната се усвоява по-добре, което може да предотврати появата на киселини и гастроезофагеална рефлуксна болест.

Възможно е телешкият колаген да помогне при синдрома на пропускливите черва и възпалителните заболявания на червата.

  • Изгражда мускули и възстановява тъканите

Говеждият колаген съдържа колаген тип І и ІІІ. Те служат за изграждане на сухожилията, мускулите и костите. Консумирайки колаген преди и след тренировка, можете да помогнете на тялото си да се възстанови по-добре и по-бързо от всякакъв вид физическо натоварване

  • Насърчава по-дълбок сън

Най-разпространената аминокиселина в колагена е глицинът, имунонутриент, който поддържа здравословен отговор на възпалението и също така насърчава по-дълбок, по-възстановяващ сън. Изследвания при хора и животни показват, че глицинът влияе на невротрансмитерите по начин, който насърчава по-качествен сън, което прави колагена от говеда естествен помощник за сън. Резултатите от три проучвания при хора показват, че глицинът подобрява качеството на съня по субективен и обективен начин без сериозни неблагоприятни ефекти.

  • Подобрява качеството на кожата

Колагенът помага за образуването на еластин и други съединения в кожата, които са отговорни за поддържането на младежкия тонус, текстура и външен вид на кожата. Колагенът намалява появата на бръчки, намалява подпухналостта и борбата с различни други признаци на стареене. Много хора твърдят, че целулитът им намалява, когато приемат храни и добавки, съдържащи колаген. Целулитът се образува поради липса на съединителна тъкан.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете стъпки за своето здраве се консултирайте с квалифицирано лице.

Източник

  1. тук
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *