Пилешки колаген-лекарство ли е?

Чудите се как колагенът от пилета, за предпочитане свободно отглеждани, може да лекува и какво всъщност лекува.

Естествените му съставки действат противовъзпалително и болкоуспокояващо. Най-често пилешкият бульон се използва за лечение на различни видове артрит и болки в гърба, шията и ставите. Също така в пилешкия бульон се съдържат противовъзпалителните съставки хондроитин и глюкозамин, които са включени във състава на всички добавки за възстановяване на ставите.

За информация за добавки за стави, съдържащи хондроитин и глюкозамин ми пиши на m.me/DIDICHM.

Ползи

1. Облекчаване на артрита

Повече от 50 милиона възрастни и 300 000 деца са с поставена диагноза някакъв вид артрит. Това са диагнози, които казват, че пациентите имат болки в ставите или дегенеративно ставно заболяване.

Всъщност има над 100 различни вида артрит и свързаните с тях състояния. Честите симптоми на артрит на ставите включват подуване, болка, скованост и намален обхват на движение. Два от най-често срещаните и добре познати видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Пилешкият колаген може да помогне за спиране на автоимунно заболяване като ревматоиден артрит или най-малкото значително да подобри симптомите на ревматоиден артрит.

В двойно-сляпо проучване, включващо 60 пациенти с тежък, активен ревматоиден артрит, пациентите, получавали пилешки колаген тип II в продължение на три месеца, са имали намаляване на оплакванията от болки и подуване в ставите. Пациентите, които са приемали плацебо, не са имали подобрения. Четирима от пациентите в колагеновата група са имали пълна ремисия на артрита си. И като още един плюс може да се отбележи, че няма странични ефекти при никой от пациентите.

2. Подсилва имунната система

Изследванията продължават да предоставят доказателство, че колагенът може да помогне за заздравяване на стомашно-чревната лигавица. Това директно работи за засилване на имунната система и е една от причините пилешката супа наистина да ви накара да се почувствате по-добре, когато се борите с временно заболяване или хроничен здравен проблем, свързан с имунитета.

Когато приемате пилешки колаген тип II и имате автоимунно заболяване, първото място на активност изглежда е на нивото на дендритни (представящи антиген) имунни клетки в червата. Тези клетки са открити за първи път преди повече от 30 години. Известни са като контролери, които могат както да създадат, така и да намалят имунитета на тялото. Включвайки пилешки колаген във диета си, можете да подобрите способността на имунната ви система да бъде адаптивна като цяло.

Доказано е също, че пилешкият колаген намалява производството на цитокини, които показват, че има възпаление в тялото при мишки. Изследователите стигат до заключението, че лечението с пилешки колаген хидролизат „може да помогне за предотвратяване на атеросклерозата не само чрез ефектите на понижаване на липидите, но и чрез намаляване на излагането на възпалителни цитокини“.

3. Ползи за кожата

Колагенът помага за образуването на еластин и други съединения в кожата, които са отговорни за поддържането на младежкия тонус, текстура и външен вид на кожата.

Храненето е от ключово значение, когато става въпрос за здравето и външния вид на кожата. Колкото повече колаген имате в тялото си, толкова по-малко вероятно е да имате един от най-видимите признаци на стареене – бръчки. Това означава, че пилешкият колаген може да бъде добавен към вашия естествен режим за грижа за кожата.

Много производители на кремове за лице твърдят, че ревитализират кожата, като включват колаген в техните съставки. Молекулите в тези продукти за локално приложение обикновено са твърде големи, за да може кожата ви да ги абсорбира.

Изследванията показват, че оралната добавка на колаген ефективно подобрява общите признаци на стареене на кожата. Има проучвания, които показват, че хидратацията на кожата се е подобрила след осем седмици добавяне на колаген, докато плътността на колагена в дермата значително се е увеличила само след четири седмици прием на добавка.

Като консумирате костни бульони и колагенови добавки, можете да осигурите по-добро усвояване на колагена и да подобрите тялото си отвътре навън.

За повече информация за добавки за здравето на кожата, пишете на m.me/DIDICHM

4. Подобрено храносмилателно здраве

Пилешкият колаген помага за поддържане на здрав слой на лигавицата в червата. Проучванията установяват, че при хора с храносмилателни дисбаланси, серумните концентрации на колаген са намалени. Поддържайки лигавицата на червата си здрава, можете да избегнете синдрома на пропускливите черва, който често е основната причина за хранителни алергии, ниска енергия, болки в ставите, заболяване на щитовидната жлеза, симптоми на автоимунно заболяване и бавен метаболизъм.

5. По-добри спортни резултати

Изследване, проведено от катедрата по хранене и спортно хранене за лека атлетика в Щатския университет на Пенсилвания, установи, че когато спортистите са приемали колаген в продължение на 24 седмици, мнозинството показват значителни подобрения в ставния комфорт и намаляване на факторите, които оказват отрицателно влияние върху атлетичните резултати.

Не е изненадващо, че колагенът тип II помага при артрит, както и при проблеми със ставите, свързани със спорт, тъй като естествено съдържа хондроитин и хиалуронова киселина. Това са две вещества, за които е известно, че поддържат здравето на ставите. Хондроитинът помага за поддържане на хрущяла здрав, като абсорбира течност (главно вода) в съединителната тъкан. Той също така осигурява градивните елементи за тялото за производство на нов хрущял и може също да блокира ензими, които разграждат хрущяла. Хиалуроновата киселина, естествено намираща се в ставната течност, смазва ставите.

Как да добавите пилешки колаген към храненето си

Най-добрият източник на висококачествен пилешки колаген е костният пилешки бульон. Бульонът от пилешки кости е чудесен източник на пилешки колаген, както и на ценни аминокиселини, желатин и микроелементи. Всъщност има десетки различни хранителни вещества, открити в костния бульон, много от които не могат да бъдат получени лесно от други често консумирани храни.

Други възможности да включите пилешки колаген в диета си е използването на добавка от костен бульон или добавка с колаген.

Аминокиселини в пилешкият костен бульон

Пилешкият костен бульон съдържа аминокиселините: аргинин, глутамин, глицин и пролин.

Глицинът помага за изграждането на здрави ДНК нишки. Освен това е една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който насърчава здравословния мускулен растеж и повишава производството на енергия по време на тренировки.

Пролинът съставлява почти 15 процента от колагена. Наред с други роли, той помага за правилното поддържане на мускулната тъкан и предпазва храносмилателната система от пропускливост.

Аргининът спомага за производството на растежен хормон и инсулин. А в комбинация с карнитин се образува креатин, естествените функции на кожата се поддържат и клетките се стимулират да произвеждат повече колаген и еластин.

Повече за аминокиселините за здрава кожа може да прочетете тук.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете стъпки за своето здраве се консултирайте с квалифицирано лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *