Рибен колаген

Какво представлява рибният колаген?

Люспите, кожата, костите и перките на сладководни или соленоводни риби се използват за създаване на добавки за рибен колаген. Тъй като тези части се считат за отпадъчни продукти по време на преработката на риба, използването им за създаване на други продукти помага за намаляване на замърсяването на околната среда.

Рибният колаген е сложен протеин, който помага кожата да бъде красива, ставните връзки и сухожилията да бъдат гъвкави, заздравява ноктите, венците, очите и косата. Рибният колаген е тип I, който е най-разпространеният колаген в човешкото тяло. Има висока концентрация на аминокиселините глицин, хидроксипролин и пролин.

Ползи за здравето

Против стареене

Тъй като рибният колаген е колаген тип I, а колагенът тип I е това, от което се състои нашата кожа, не е изненадващо, че може да бъде от полза за кожата. Помага за предотвратяване и подобряване на всякакви признаци на стареене на кожата, което го прави чудесна храна против стареене. Възможните ползи за кожата от консумацията на този колаген включват гладка кожа, която е хидратирана, гъвкава и предотвратява образуването на дълбоки бръчки.

Хидролизираният рибен колаген е съставен от малки пептиди с ниско молекулно тегло, които лесно се усвояват, абсорбират и разпределят от човешкото тяло. Изследване, публикувано през 2015 г. в Open Nutraceuticals Journal, посочва колко многобройни клинични изпитвания са извършени, показващи ефикасността и ползите от колагеновите пептиди върху свойствата на кожата, включително хидратация, еластичност и намаляване на бръчките. Изследователите заключават, че хидролизираният колаген е умно оръжие в ежедневната борба срещу нежеланите, но видими признаци на стареене.

2. Заздравяване и регенерация на костите

Рибният колаген е показал способността си да увеличава собственото естествено производство на колаген в тялото. В миналото проучванията са показали, че колагеновите пептиди от рибената кожа могат да имат положителен ефект върху здравето на костите чрез увеличаване на костната плътност и оказване на противовъзпалително действие при остеоартрит.

В едно проучване от 2013 г. се определят ефектите на рибните колагенови пептиди върху синтеза, качеството и минерализацията на колагена. Резултатите от проучването показват, че рибният колаген има положителен ефект върху синтеза на колаген и качеството на колагена. Изследователите също така откриха, че рибният колаген е полезен за минерализацията на матрицата на клетките, синтезиращи кости in vitro. Въпреки че това проучване не включва хора, то показва как рибният колаген е биоматериал, който може да подпомогне заздравяването и регенерацията на костите.

3. Заздравяване на рани

Рибният колаген помага при ожулване, одраскване или по-сериозни рани за бързото и добро зарастване. Способността на раната да заздравява в крайна сметка се основава на колагена, защото помага на тялото да образува нова тъкан.

Колагенът тип I е най-разпространеният структурен компонент на дермалния матрикс, така че е напълно логично, че наличието на повече колаген тип I в тялото ви може да помогне на раните да заздравеят по-бързо.

Преди се е смятало, че колагенът е просто структурна опора. Сега знаем, че колагенът и фрагментите, получени от колаген, контролират много клетъчни функции, включително клетъчна форма и диференциация, клетъчна миграция, както и синтеза на редица важни протеини.

Колагенът също играе критична роля във всички фази на заздравяването на рани: хемостаза, възпаление, пролиферация и ремоделиране.

4. Повишен прием на протеини

Консумирайки рибен колаген, вие не просто получавате колаген – вие получавате всичко, което колагенът съдържа.

Рибният колаген е над 97 процента протеин без мазнини, захари или въглехидрати, което го прави една от най-добрите протеинови храни на планетата.

Освен това има много отличителен аминокиселинен профил. Аминокиселините са органични съединения, които се комбинират, за да образуват протеини. Те, заедно с протеините, са градивните елементи на нашето тяло. Като увеличите приема на протеин чрез консумация на колаген, можете да подобрите тренировките си, да избегнете загубата на мускули (и да предотвратите саркопения) и да имате по-добро възстановяване след тренировка.

5. Антибактериални способности

Изследване от Канада, публикувано през 2016 г., установи, че рибният колаген има още един впечатляващ компонент: колагенцин, който е антибактериален пептид от рибен колаген. Това проучване установи, че колагенцинът напълно инхибира растежа на Staphylococcus aureus, по-известен като стафилококова инфекция. Стафилококът е много сериозна, силно заразна инфекция, причинена от бактерии, често срещани по кожата или в носа. В бъдеще морските колагени изглеждат като обещаващ източник на антимикробни пептиди, които биха могли да подобрят както човешкото здраве, така и безопасността на храните.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемете стъпки за своето здраве се консултирайте с лекар.

Източник

тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *