Как да се избавиш от болките в ставите?

Едно от най-добрите открития за спиране на болката в ставите е яйчният колаген.

От къде идва?

Яйцето има две ципи (вътрешна и външна мембрана), които се намират между черупката и белтъкът.

Тези две протеинови прозрачни мембрани пазят яйцето от нахлуване на бактерии. Проучвания са установили, че яйчният колаген се намира в ципите под черупката. Колаген тип І и тип V са открити в мембраните на кокошите яйца.

Това са два различни типа колаген. Тип І се намира в кожата, сухожилията, костите, артериалните стени.

Колаген тип V се намира в косата, клетъчната мембрана и плацентата.

Яйцата съдържат естествено колаген. Плюс това ни предоставят и полезни хранителни вещества като витамини от група В, витамин Е, аминокиселини и сяра.

Ползи за здравето

1. Помага при заболявания на ставите и съединителната тъкан

Мембраните на яйчената черупка са богати на хранителни вещества, подобни на колагена от тип I и V, глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, гликозаминогликани и аминокиселини. Всички те са много полезни за здравето на ставите и съединителната тъкан.

Едно проучване разглежда хранителна добавка с яйчен колаген. Били са проведени две клинични проучвания при хора, за да се определи ефективността и безопасността на добавката при лечение на болка и липса на гъвкавост, които произтичат от нарушения на ставите и съединителната тъкан. Открито е, че 500 милиграма, приемани веднъж дневно, значително намаляват болката, както бързо (седем дни), така и непрекъснато (30 дни). Освен това изследването, публикувано в Journal of Proteomic, заключава, че колагеновите протеини в яйцата и яйчните черупки намаляват риска от болести, предавани с храна.

За повече информация можеш да ми пишеш http://m.me/DIDICHM

2. Подобрява вида на кожата и намалява бръчките

Колагенът е абсолютно необходим за здрава и по-млада кожа. Проучване от 2015 г. изследва потенциала на мембраните от яйчени черупки да се използват за козметична употреба.

По-конкретно, изследователите разгледали способността на хидролизатите на мембраната на яйчената черупка да предпазват кожата от бръчки, излагане на слънце и загуба на влага.

За да определят дали мембраните от яйчена черупка могат да се използват като функционални козметични материали, изследователите изследват нивото на производството на хиалуронова киселина и колаген при животни.

Резултатите доказват, че мембраните от яйчена черупка имат изключителен ефект в потискането на стареенето на кожата, което включва способността им да намалят дълбочината на бръчките, предизвикани от UV-B радиация. Като цяло изследването сочи, че мембраните от яйчени черупки определено са отличен избор за естествени продукти за красота.

3. Увеличава обема на движенията

Изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food през 2015 г., разглежда ефектите от консумацията на хидролизиран водоразтворим яйчен мембранен колаген (WSEM) върху функцията на ставите при иначе здрава популация, изпитваща хронична болка.

Проучването е рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано.

Участниците в проучването са разделени на две групи – едната приема яйчен колаген 4 седмици, другата приема – плацебо 4 седмици.

При оценяване на ефектите върху здравето на двете групи е установено, че има значително подобрение в шийката на матката, в обема на движение на коляното при групата приемаща яйчен колаген в сравнение с хората от групата, приемаща плацебо. Силно значителни подобрения в обхвата на движение се наблюдават и при шията и доминантното рамо.

4. Намалява болката и сковаността

Направено е двойно сляпо, рандомизирано, плацебо проучване, което е публикувано в Clinical Rheumatology. И е доказано, че при остеоартрит яйчният колаген води до намаляване на болката и допринася за по-голям обем на движение.

5. Подобрява храносмилането

Пролинът и глицинът са две аминокиселини, открити в яйчния колаген, които играят основна роля за осигуряването на гладко функциониране на тялото ви. Тези две аминокиселини всъщност помагат за възстановяването на тъканта, която покрива храносмилателния тракт.

Доказано е, че глицинът предпазва от нараняване на червата от колит, възпалителна реакция в дебелото черво. Благодарение на глицина и пролина, яйчният колаген може да помогне за защита на червата и от своя страна на цялото тяло от възпаление.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да предприемеш стъпки в посока на твоето здраве, се консултирай с лекар.

Източник

1. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *