Видове дерматит. Как да разберем какъв дерматит имаме?

Мислите ли, че страдате от дерматит? Дерматит (термин, който описва възпаление на кожата) се среща в много различни форми. В това ръководство ще разбием различни симптоми на състоянието на кожата, както и възможни естествени лечения, за да тръгнете по пътя към възстановяването.

Видове дерматит

1. Дисхидроза – състояние, при което кожата не може да се защити, както трябва. Кожата сърби и е суха. Страдащите получават обрив от малки мехури, обикновено по ръцете и понякога по краката. Тези мехури често са много сърбящи и болезнени. След като мехурите се изчистят (обикновено след 2 или 3 седмици), кожата има тенденция да бъде зачервена, суха и напукана.

2. Атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване при деца, но може да засегне и възрастни. Често се споменава с няколко имена, включително екзема, дерматит, атопична екзема и атопичен дерматит. През повечето време сухи и люспести петна се появяват по скалпа, челото, бузите и лицето. Терминът „атопичен“ се използва за описание на група състояния, които включват астма, екзема и сенна хрема. Атопичните хора често имат алергии, но някои алергени са по-важни за екземата от други.

– Пренасяните по въздуха алергени от котки, кучета, цветен прашец или трева често причиняват пристъпи на астма и сенна хрема, но някои могат да обострят екземата. Ако се подозира това, трябва да се вземат мерки за избягване.

– Хранителните алергии могат да влошат екземата. Това се наблюдава по-често при кърмачета и малки деца и може да се подозира, ако тяхната екзема е трудна за контролиране или ако детето получава сърбеж без обрив. Избягването на определени храни може да помогне за контролиране на тяхната екзема, но здравословната, добре балансирана диета е също толкова важна, особено за децата. Храните не трябва да се изключват без съвет от Вашия лекар или диетолог.

– Алергията към латекс (каучук) е по-честа при хора, които са атопични. Симптомите могат да бъдат незначителни и да причинят сърбеж след контакт с гумени изделия.

– Може да възникне контактна алергия към кремове и мехлеми, използвани за лечение на атопична екзема, при която индивидът трябва незабавно да преустанови употребата. Уведомете Вашия лекар, ако изглежда, че лечението Ви влошава кожата Ви.

Екземата на бебетата може да е много тежка и техният сън да бъде неспокоен. Техните родители също не могат да спят. Специално да тях създадохме пижами, които да попречат на разчесванията през нощта и мама да може да спи спокойно.

3. Себорейният дерматит е много често срещано кожно заболяване, което много хора дори не знаят, че имат. Засегнатите зони могат да бъдат сърбящи, болезнени или чувствителни и лющещи се кожа. Пърхотът всъщност е форма на лек себореен дерматит на скалпа. Скалпът става сух и сърбящ и могат да се появят бели или сиви люспи в малка или голяма форма на пърхот. Засегнатите области са червени с мазни изглеждащи кожни люспи. Обикновено засяга една или две области на тялото, но понякога може да бъде широко разпространено. В тежки случаи симптомите могат да включват лющене или корички по скалпа, както и сърбеж и болезненост зад ушите, през веждите и около носа или гърдите.

4. Контактният дерматит описва възпаление, причинено от контакт с нещо в околната среда. Понякога може да се нарича контактна екзема. Контактният дерматит обикновено засяга ръцете, лицето и краката.

5. Дерматит херпетиформис е състояние, свързано с цьолиакия. Този вид дерматит засяга по-малко хора от типичната цьолиакия, някъде около 1 на 3300 души. Може да се появи на всяка възраст, но най-често се диагностицира при хора на възраст между 50 и 69 години. Изглежда като червени, надигнати петна, често с мехури, които се пукат от надраскване. Най-често обривът се наблюдава по лактите, коленете и задните части, но всяка област на кожата може да бъде засегната.

6. Стазисен дерматит (известен още като гравитационен дерматит, варикозна екзема или венозен стазисен дерматит) се развива при тези, които имат лошо кръвообращение. Стазисният дерматит е най-често срещан в долната част на краката, тъй като вените на краката имат еднопосочни клапи, които играят важна роля в циркулацията на нашата кръв. С напредване на възрастта тези клапи могат да отслабнат, да спрат да работят правилно и да развият стазисен дерматит.

7. Нумуларен дерматит/дискоидна екзема е дълготрайно състояние на кожата, което причинява сърбеж, зачервяване, подуване и напукване на кръгли петна. Пластирите могат да засегнат всяка част от тялото, въпреки че обикновено не засягат лицето или скалпа. Те често са подути, с мехури и течаща течност в началото, но стават сухи, с кора, напукани и лющещи се с течение на времето. Пластирите може да изчезнат сами в крайна сметка, но това може да отнеме седмици, месеци или дори години, ако не се лекува.

8. Невродермитът е кожно заболяване, което започва със сърбящо петно, разположено върху всяка повърхност на тялото. Често се появяват сърбящи петна по ръката, крака или задната част на врата и не е необичайно да се развият в аналната или гениталната област. Сърбежът обикновено е по-силен при почивка или сън и може да се влоши от стрес.

9. Периоралният дерматит е обрив по лицето, който причинява появата на подутини около устата. В някои случаи подобен обрив може да се появи около очите, носа или челото. Състоянието се наблюдава най-често при млади жени, но може да засегне и мъжете. Причината за периоралния дерматит не е известна. Въпреки това, може да се появи след прилагане на локални стероидни кремове върху лицето за лечение на други състояния.

Накрая….

10. Псориазисът, въпреки че технически не е форма на дерматит, често се диагностицира погрешно като такъв, така че е важно да се посочи как е едновременно подобен и различен. Псориазисът е често срещано кожно заболяване, което засяга около 2% от населението. Среща се еднакво при мъже и жени, на всяка възраст и има тенденция да се появява и изчезва непредвидимо. Не е инфекциозно и не оставя белези по кожата, но причинява добре дефинирани, дебели, червени, люспести петна. Тези, които имат псориазис, обикновено имат лек сърбеж, както и лющеща се кожа. Понякога пациентът има както екзема, така и псориазис, така че може да има известно припокриване. Дерматологът обаче обикновено може да направи разлика между тези две относително често срещани кожни заболявания. Важно е да се отбележи, че псориазисът всъщност е автоимунно заболяване, но мнозина твърдят същото и за екзема и други хронични форми на дерматит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *